Má' megin' a lányom. 2 napja sütögetek. Egy tortát az oviba. Ezt. Nem tudom milyen lett, mert nem kóstoltam :-). És nem is fotóztam le, pedig aranyos lett. Kis szivecskéket formáztam a porcukorszórásba.
Örök hála Móninak, hogy megosztotta a lelőhelyeket :-). Végre sikerült megfejteni a youtube-on ronggyá nézett fondant titkát. Kiskukta segítségével. Persze úgy jártam, mint az egyszeri háziasszony. Szokás szerint nem olvastam el az apróbetűs részt. És még mindig nem sikerült agyilag eljutnom oda, hogy a torta nem egynapos mutatvány. Szóval a fondant csak gyúrtam, gyúrtam, gyúrtam, mert azt írták, amíg nem ragad a kezemhez. Hát ez mindig odaragadt, pedig magamtól már tuti jónak értékeltem volna. Na, ekkor jött az u.i. miszerint nem baj, ha ragad, legyen lágyabb. Na így sikerült betonkemény, törékeny fondant gyártanom. Majd mikro, meg vaj, de akkor meg meleg lett, úgy nem rakhatom a tortára, meg megolvad a krém, okés, hűtsük ki.De akkor meg kemény, és így tovább...... Kitaláltam, hogy én félig egészséges tortát csinálok. Úgyhogy alapnak egy tönkölyliszteset választottam, Verától . Majd egy kókuszkrémet szintén Kiskuktától. De a krémet nem találtam elég édesnek, meg nem elég kókuszosnak, úgyhogy birkóztam még vele egy kicsit, hát so-so jó lett. Azuramnak ízlett, a kölyköknek nem, Be kell valljam, amennyire kreatív vagyok, a konyhában annyira nincs kedvem ezt kamatoztatni. (kivéve a dekorációt :-) Ergo, adjatok egy receptet. Ha jó, akkor minden frankó, ha nem, akkor kap egy nagy piros X-et. De, hogy nekiálljak kísérletezgetni, hogy mitől lesz tökéletes, az halott ötlet. Ezt meghagyom a gastrobloggereknek. Mindenesetre ünnepi tortához lehet, inkább hagyományos piskótát sütök. Egyébként határozottan finom a tönkölyös, egy vasárnapi ebédhez, amit egészségesen szeretnénk befejezni. De valahogy egyben az egész nem győzött meg. És fene belém, az átlagos nem elég jó.
Azért egy titkot még áruljon el valaki. Hogy lehet egy nyakló, bazi nehéz tortát áttenni a díszítős tálcáról, a tálalósra? Mivel egyszer majdnem sikerült így leamortizálnom egy tortát, így ha tehetem, a tálalótálcán díszítem. Na, attól lett ilyen maszatos a csipke. De volt már, hogy inkább a tortaforma aljával tettem tálcára, mert esélytelen volt kísérletet tenni, hogy leapplikáljam róla.
Referálok a tortáról :-). Kiderült, hogy a gyerekeknek is ízlett, legalábbis ma, csak tegnap nem voltak éhesek :-). És mivel elég tömény, és nagy is volt, és különben is biztosan nem fogyna el túl hamar, ezért kb. a felét beküldtem azurammal a munkahelyére. Először nem mondta meg, hogy teljes. ő. lisztből van. Mindenki azt kérdezte, melyik cukrászdában készítenek ilyen tortát :-). Végül elárulta, hogy a Nyulaséban (ez én vagyok :-)), és a tönkölylisztet is lebuktatta. Lehet nem is a tortával van a gond, hanem velem? :-).
Azért egy titkot még áruljon el valaki. Hogy lehet egy nyakló, bazi nehéz tortát áttenni a díszítős tálcáról, a tálalósra? Mivel egyszer majdnem sikerült így leamortizálnom egy tortát, így ha tehetem, a tálalótálcán díszítem. Na, attól lett ilyen maszatos a csipke. De volt már, hogy inkább a tortaforma aljával tettem tálcára, mert esélytelen volt kísérletet tenni, hogy leapplikáljam róla.
Referálok a tortáról :-). Kiderült, hogy a gyerekeknek is ízlett, legalábbis ma, csak tegnap nem voltak éhesek :-). És mivel elég tömény, és nagy is volt, és különben is biztosan nem fogyna el túl hamar, ezért kb. a felét beküldtem azurammal a munkahelyére. Először nem mondta meg, hogy teljes. ő. lisztből van. Mindenki azt kérdezte, melyik cukrászdában készítenek ilyen tortát :-). Végül elárulta, hogy a Nyulaséban (ez én vagyok :-)), és a tönkölylisztet is lebuktatta. Lehet nem is a tortával van a gond, hanem velem? :-).
Bettikém, Te a konyhában is roppant kratív vagy! Nagyon szépséges ez a torta! Én is elkészítek bármit, CSAK díszíteni ne kellene, mert azt nem tudok:o( A kreativitás ezen a téren (meg sok máson is) nagy ívben elkerült, nagy-nagy bánatomra:o)
VálaszTörlésNagyon szép lett a tortád! :)
VálaszTörlésÖtlet a tálcára átrakáshoz: Lehet kapni kartonból tortaalátétet, azon lehetne díszíteni, és azzal együtt tenni a csipkés tortapapírra. Így nem sérted meg a tortaformád bevonatát sem szeleteléskor.
Hű, király. Köszi. Ez sosem jutott volna eszembe. Már tettem alá sütőpapírt, de az meg ugye ronda, ha kilóg a torta alól. És bizony összevagdostuk a tortaforma alját is. Van egy isteni túrótortám, amit muszáj a formában készíteni, mert folyékony a kérm dermedés előtt. Viszont utána meg tuti szétesett volna, ha elkezdtem volna átlapátolni.
VálaszTörlésKöszi Gyöngyi :-). Én meg inkább díszítek órákig.
Gyönyörü lett és örülök hogy örülsz!!
VálaszTörlésValahol találtam egy olyan ötletet hogy a kartont beboritod alufoliával vagy aranyfoliával!!Azt a torta alá ,kb 2 cm -vel lehet nagyobb!Utána ugy ahogy van rakod a diszitett tortatálra!
Ha megtalálom a videot küldöm!::)
Mivel szinezted kakaóval?
VálaszTörlésIde nem tudtam linket beszurni a másikra beraktam!!
Az is 1 nagyon hasznos oldal::)
Robitól is ezt kérdezték, már hogy mivel szineztem? Ő azt válaszolta, ne akard tudni :-). Egyébként kakaóval. Csak azzal még rosszabbul jártam, mert amikor félig jónak gondoltam, kivettem belőle egy picit, és azt kakaóztam be. De, hogy elég sötét legyen, kicsit kemény lett. De finom :-)
VálaszTörlés