Fiam jó ideje rágja a fülemet kalácsért. Én halogattam, mert
igyekszem kerülni a cukrot és a fehérlisztet, pontosabban centire kiszámolt IR
diétát tartok, ezért kizárt volt, hogy a hagyományos változatot süssem. Akkora
hős nem vagyok, hogy ne kóstoljam meg. Ezért okosítottam rajta. Cukor helyett
Diawellness 1:4 stivia eritrit édesítő került bele, a lisztet pedig nagy
százalékban teljes kiőrlésűre cseréltem. Pontosan a Nagyi Titka márkájú, teljes
kiőrlésű búzalisztre, ami mintegy 215 ft volt egy kiló. Családi mennyiségnél ez
sem elhanyagolható, főleg, mert az egészséges étkezést mindig az a vád éri,
hogy nagyon drága. Ami félig igaz, hiszen az alapanyagok valóban drágábbak,
ellenben lényegesen kevesebbet eszünk belőle, mert sokkal laktatóbb, mint a
bolti, cukros, felfújt változat. És ne felejtsük el, mennyibe kerül a sok nasi,
péksütemény, amit egyébként megveszünk. Ez az egészséges változat nem kerül
többe, mint egy bolti, cukros, fehér lisztes
kalács.
A fotók nem kimondottan a blogba készültek, örülök, hogy még egészben sikerült elkapnom, mielőtt lecsaptak rá a sáskák.
Recept:
300 g tk búzaliszt
100 g finomliszt
50 g búzasikér
130 ml víz
130 ml tejszín (az eredetiben 260 ml tejszín van, de a kalórián is spórolni akartam kicsit)
1 vagy akár 1+1/2 tk só (igen, ennyi, mert nagyon jól kiemeli az édes ízt, és jól ellensúlyozza az édesítő hideg ízét)
20 g DW 1:4 vagy 70-80 g cukornak megfelelő akármi
2 tojás+1 fehérje
25 gr friss élesztő
100 g finomliszt
50 g búzasikér
130 ml víz
130 ml tejszín (az eredetiben 260 ml tejszín van, de a kalórián is spórolni akartam kicsit)
1 vagy akár 1+1/2 tk só (igen, ennyi, mert nagyon jól kiemeli az édes ízt, és jól ellensúlyozza az édesítő hideg ízét)
20 g DW 1:4 vagy 70-80 g cukornak megfelelő akármi
2 tojás+1 fehérje
25 gr friss élesztő
A tejszín+vízbe tettem egy kiskanál fruktózt és felfuttattam benne az
élesztőt. Állítólag édesítőben is felfut, legközelebb kipróbálom.Tudom, hogy felfuttatás nélkül is működik, de anyukámtól, nagyikámtól
így tanultam. Mert így rögtön látszik, ha döglött az élesztő, nem dolgozom
feleslegesen. Legközelebb édesítővel próbálom, de tényleg biztosra akartam
menni a kölök miatt, aki az életben nem eszi meg többet, ha nem lesz ugyanolyan
finom, mint a fehér változat. Aztán kézi robotgéppel a többi hozzávalóval
megdagasztottam a tésztát. Kelesztettem, majd levágtam az 1/3 részét. A
nagyobbik feléből 3 rudat sodortam, megfontam, hosszanti mélyedést nyomtam a
közepébe, megkentem a maradék tojássárgájával, amibe pici tejszínt tettem, az
1/3 részből is 3 rudat sodortam, megfontam, majd ráültettem a nagyobbik részre.
Sütőpapíros tepsibe tettem, megkentem a tejszínes tojással, betettem a hideg
sütőbe pihenni. 40 perc múlva elindítottam a sütőt, légkeverésen 180 fokon 35
percig sütöttem. Az a tapasztalatom (így volt a könyvben is), hogy ha nem forró
sütőbe teszem, akkor még szépen megnő, amíg melegszik a sütő. Kritikus kamasz
gyerek igen elégedett volt az eredménnyel J.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönöm, ha megtisztelsz a véleményeddel:-).