2011. február 9., szerda

Jut eszembe, könyv.....

     
  Még nem is írtam könyves beszámolót. Most is csak azért, mert mániákusan könyvfaló időszakomat élem, és feldühödtem egy könyvön. Nincs az az üres pillanat, amikor ne lenne nálam könyv. Beleértve azt a 3 perces várakozást is, amíg a gyerekre várok a suli előtt. Vagy ahogy azuram szokta mondani, műveltségünk 90  %-át a mellékhelyiségben szerezzük :-). Már majdnem kellett oda is könyvespolc, de ugye erre jó az e-book.
Mit is akarok ebből kihozni? Fura módon nem az iszonyú jó könyvélményeimről akarok beszámolni. Pedig azokról is akartam. Na jó, futólag megemlítem őket. 
    Óriási kedvencem lett Dennis Lehane. A paliról annyit kell tudni, hogy az első oldalon úgy éreztem, ezt a könyvet -és a többit is- imádni fogom. Nagyon nyomasztó történetek, állati jó humorral, ámde firnyákosan furmányos végkifejlettel. És ami a megdöbbentő, más könyvekben hajlamos vagyok az unalmas leírásokat egyszerűen átfutni, de nála minden szót figyelmesen olvasok. Nagyon jó képi megjelenítéseket használ. Annyira átélhető, hogy hihetetlen. Látod, érzed a szagokat, a fényeket, a port, a színeket. Hallod a hangokat. El is követtem azt a hibát, hogy 2 könyve esetében a filmet néztem meg először (Viharsziget, Titokzatos folyó), így már nem annyira vonzó a könyv, de biztosan el fogom olvasni őket. A filmekről is elmondható, hogy nem a hagyományos értelemben vett akció-krimi-thriller kategória. Tudod, nem olyan te nézed az akciót én olvasom a feliratot. Tegnap megnéztük a Hideg nyomont is, (Gone baby gone-sajnos a könyvet nem adták ki magyarul, de lehet itt az ideje, hogy feltelepítsem azt az angol magyar szótárt az olvasómra és belevágjak ebbe a komoly feladatba). Szóval megnéztük a filmet, és a végén álltunk döbbenten. És minden film után álltunk döbbenten. Mert sem a filmek, sem a könyvek nem azok, amiket csak úgy leteszel, ha vége vagy kimész a konyhába egy kis vacsoráért. Ezekről beszélni kell. Nyomot hagynak. 
       Aztán lazítottam egy kis Dexter 4. kötettel. Úgy tűnik, most a sorozatgyilkosos, véres leszámolós korszakomat élem. Azt már megállapítottam, hogy a csöpögős nagy lamour-os olvasmányok nem nekem valók. Annyira hiteltelenek. És különben is pszichológusok is megállapították, hogy igen károsak a lelkünknek. Hatásukra irreális elvárások elé állítjuk  a párunkat. Most, hogy jobban belegondolok, az elmúlt napokban sok könyvleírást olvastam, ilyet is olyat is. Mindig így kezdődik ez a kategória, a gazdag és gyönyörű, szegény, magányos-nem kívánt rész törlendő. A gyönyörű tuti benne van. Na jó, azért végigolvastam a Fekete Tőr Testvériség b@szós kardozós vámpírosos 8 kötetét is, de meg kell mondjam, igen gyorsan haladtam velük. Ugyanis a szexleírásokat átlapoztam. A kardozás meg kevesebb volt :-). Kicsit fordítva működik ez, mint a pornó. Ott a történetet szokás átlapozni :-). De minek is keverni a dolgokat. Ha pornót akarok, azt keresek. Ha meg történetet, akkor meg azt. Pont. De jó, megint írok 500 oldalt, és még mindig nem jutottam el a dühömet kiváltó könyvhöz. Még jó, hogy csak érintőlegesen akartam.....mit is? Szóval Dexter és az ő játékai. Majd jött Stieg Larsson Millenium trilógiája (Tetovált lány, A lány aki a túzzel játszik, A kártyavár összedől). Ez is piszok jó volt. Bár kicsit vontatottan indult, de egy Lehane- Lindsey kombó után nem könnyű virítani.   A filmet ne nézzétek meg, köszönő viszonyban sincs könyvvel. Botrányosan érthetetlen, gyenge kivonata a könyvnek. Még egy kis adalék, félig elkészült a 4. kötet is, de a szerző közben infarktust kapott és elhunyt. A nő, akivel 32 évet élt, és együtt írtak több művet, szeretné befejezni, de a jóember nem hagyott végrendeletet, ennek hiányában pedig a teljes vagyon, jogtulajdon stb. apu és a tesó birtokába került, kinullázva ezzel szegény élettárs nénit. Nem csak mi tudunk ilyet, a svédek is.
          Majd gondoltam egyet, keresek valami széplelkű olvasmányt. Lisa See: Hóvirág és a titkos legyező. Igen, tudom. Nem ígérkezik valami pörgősnek. Mielőtt bárki is leostobázna. Tisztában vagyok a történelemmel, a távol keleti szokásokkal, kultúrákkal, tradíciókkal. De szeretnem nem kell. Valahogy sejtettem, hogy ezzel is úgy járok, mint anno a Fátyol mögött hercegnős sorozattal. Őrjöngtem közben. És megállapítottam, hogy ezekbe az országokba be se engednének. Vagy már a reptéren megköveznének, vagy lekaratéjoznának, vagy mittomén. Csak biztos, ami biztos alapon, mielőtt lázítani vagy lázadni kezdenék. 
Szóval, adott egy kínai család. A szokásos hierarchia, tetején nagymami, aki annyit tud, hogy összkrampácsolt egy vagy több fiúgyermeket, - meg valószínűleg néhány lányt, de őket ki számolja,- ettől ő az istenkirálycsászár. Meg vannak a többiek. Történetesen egy Lili nevű 6 éves kislány. Már az elején is furcsán néztem a helyi szokásokra, de egye fene, nem ismeretlenek előttem. EGyre inkább megerősödött bennem, amit eddig is sejtettem. Egy iszonyat nagy kamu népség az egész. Kifelé vigyorog, közben meg jól nyakonvágna egy szívlapáttal, és addig ütne, amíg mozogsz. A nagy családszeretet, gondoskodás, nem annyira a szeretetből, mint a félelemből fakad. Majd elérkeztem a lábelkötős részhez. Tudjátok, a 13-as lábon tipegő, avagy sántikáló-kinek hogy sikerült a manőver- nőcikhez. Komolyan ment fel a cukrom, amikor Lili kishúgát, egy 5 éves kislányt - és persze a többieket is, csak ők némán tűrték- megcsonkítottak. Igen, tudom, hagyomány, jót akartak neki, jó férjet stb és ezzel mintegy a családnak is némi jólétet biztosítani. Az a gyanúm, elsősorban a családnak, hiszen a beházasodó lány a fiú családjában a 20. senki. Ki volt az az állat, aki ezt kitalálta, nem tudom. De adott egy síró, rúgkapáló, őrjöngő kicsi lány, akinek betörik a lábujjait a sarka alá, elkötözik, és napi szinten hónapokon át rója a köröket egy szobában, miközben törnek el a csontjai, és vérzik, és szenved. És amikor félig lerohad a lába-bocs de ezt történt- nem orvost hívunk, hanem parfümöt szórunk rá, hogy ne érezzük a szagát. Detto szívlapát. Kifelé legyen minden csodálatos. Az, hogy beledöglünk nem számít. És felnőtt emberek végignézik, ahogyan meghal a kicsi lányuk vérmérgezésben. Tradíció? Bocsánat, de milyen tradíció az, amiben minden 10. kislány meghal? Senkinek nem tűnt fel, hogy itt valami bibi van? És még nem volt vége. A kislánnyal egyidőben, istenkirálycsászár nagymami is el talált hunyni. A kislánynak összekalapáltak egy rozoga dobozt, majd elkaparták valahol, mint egy elhullott állatot. Hiszen még csak 5 éves volt, nem tett semmit, amiért tisztelet járna, ergo nem szült fiút. Ennyit a nagy szeretetről. A nagymami temetésére a gatyájukat ráköltötték, ráadták az összes ruháját, nehogy fázzon. A kislány alig kapott valami vackot, hiszen csak egy gyerek, ráadásul lány. 
Már itt fel akartam adni, és visszasírtam a sorozatgyilkosaimat. Azok legalább kiszámíthatóak. Tuti nem fogják szeretetnek álcázva, tradícióra hivatkozva  kinyírni a saját gyermekeiket. De hajtott a kíváncsiság, hiszen annyi jót olvastam a könyvről. De egy ponton feladtam. Kész ennyi volt, megtanultam a leckét. Földhözdagadt vagyok. Nem voltam képes elolvasni a Tízezer könnycseppet sem, és a Gésa emlékiratait sem. Távolkelet-Betti, 3-0 1-es. Győzött a távolkelet. Többet bele sem kezdek. Igen tudom, ez egy mély barátságról szól, és nem a sanyargatásról. De odáig már képtelen voltam eljutni, mert egész egyszerűen hiteltelen és álságos számomra az a világ. 
Anya vagyok. Számomra elfogadhatatlan, hogy bárki is - mindegy milyen okból- de így bánjon a saját gyerekeivel. 
Úgyhogy vissza a jó kis pörgős gyilkolászós könyvekhez. Coben Harlan: Az erdő. Minden van benne, ami kell. Szerencsére kínaiak, japánok, arabok nincsenek. 

26 megjegyzés:

  1. Tiszteletem, "kéccsók"! Na, amit legutóbb olvastál, egészségedre. A Fekete Tőr-béli kalandodat átéltem, szintén zenész. Én is gyorsan haladtam. Azok a bizonyosak teljesen átlagosak és már sablonosak voltak. eleinte nagyon tetszett volna az egész könyv, ezeket kár volt belerakni, közük nem volt a sztorihoz, bár meg merem kockáztatni, hogy lassan már sztori sem nagyon volt. Dexter! Hja! Ez viszont filmen is teljes függőséget okozott nálam. Örülök, hogy a srác meggyógyult, szívrepesve várom az új évadot. A kici kínaiak meg... Hát, csak olvasgasson róluk aki akar, meg egye a kajájukat, engem is lenyilaznának.... De köszi, hogy megosztottad. Nesze neked, én is megosztom veled. De legalább egyetértünk. Direkt jó sokat írtam én is :)))
    "Harrytől megtanultam a lényeget: titoktartás, önbizalom és egy nagy rakás nylonzsák! "

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy bővül a Dexter fanok klubja! Viharszigetet én is láttam, de nem olvastam, na a filmen úgy maradtam mint a fogorvosnál, nagyon tetszett! Mostanában kevesebbet olvasok, de ezt a Fekete Tőrt felveszem a listámra, na nem a pornó miatt:D Vár rám még egy Darren Shan: A holtak vonulása, kíváncsi vagyok rá, mert a vámpírinasos könyveit Kisákossal egymás kezéből kapkodtuk ki, imádtam, ezt most felnőtteknek írta. Bence lehet, hogy már olvashatná a Rémségek cirkuszát, izgalmas olvasmányos, fordulatos, kamaszoknak való.

    VálaszTörlés
  3. Pillécske:lehet anyós is ilyen célra hagyományozott rám ennyi kukászacsit? Az elsők még k voltak, mert új volt a történet, és alapvetően a kerettörténet tetszett. Aztán a tüzelő vámpírlány már kicsapta a biztosítékot, amikor a pasikat le kell kötözni. De a legjobban a 300 éves szűz vámpírluvnyán akadtam ki. A Vishous rész tetszett. Utána már nagyon lapos volt.

    Katám, nekem ez volt az első ilyen vérszivornyás élményem:-). Bence fiam meg egyelőre olyan gyerek. És nem lát ki a tudományos könyveiből. De már gyűjtöm a lányoknak is való kis nyálasokat is:-). Meg Cabot és társai. De megvan a rémségek cirkusza is.
    Nézd meg a Hideg nyomont is. Az még durvább. És úgy jobb is, ha nem olvastad a könyveket, mert kicsit mások a szereplők, mint amilyennek a fejemben éltek.

    Lehane-t meg imádnátok.
    Dexter meg.....imádom!

    VálaszTörlés
  4. Ezek közül nem olvastam egyiket sem,és nem is fogom/kivéve a tetovált lányt-de nekem ahoz is hangulat kell/,mert ismersz eléggé.Ilyen fátyol mögött izé és társai csakis túl nyugodt vagy pszichopata nőknek való.:-O Miszarnak olvasol ilyeneket,nincs elég Jane Austen könyved?:-)
    Mellesleg múltkor véletlen egy képi anyagra bukkantam valahogy az indavideon,ami mittoménmilyenidióta országban egy egész kicsi lány körülmetélését mutatta be.Apuka nagybüszkén intézte,mert ugye ott ez szokás,és a műtétet végző jóasszonyok egy putriban,a retkes késsel.....elég is volt ezeknek az országoknak a kultúrájából,egy egész életre.Olvass valami szépet és szívmelengetőt.

    VálaszTörlés
  5. :))) Emő, nekem pl. minél több az adrenalin, annál több kell.

    VálaszTörlés
  6. Azokat má' olvastam:-) Sosem olvasok többször egy könyvet. Meg az az igazság, hogy most asszem az agyamra mennének azok a nyafogó kis tyúkok. Szeret, nem szeret? Vagy mégis szeret? És mi van, ha mégse?
    Na, azon is kiakadtam, amikor olvastam. Tudod, ez olyan arab módra: "már a szex sem a régi, mióta a nők is élvezik" :-).

    Szívmelengetőt? Na nekem ahhoz kell nagyon hangulat. Kivételt tettem, és újraolvastam a az Üvöltő szelek-et. Majd agyvérzést kaptam tőle. A világ legnagyobb szerelmi története, mi? Ja, a pasi egy fafejű barom, a csaj meg halálba hisztizte magát. A gyerekeik is hasonlóan színvonalasra sikerültek.

    Ellenben a Vaszary Gábor féle Hárman egymás ellen, óriási. Ha nem lenne benne csomó ökörség, amit utoljára szeretném, ha a gyerekeim megtanulnának, azt mondanám, kitűnő kötelező olvasmány lenne. 2 középiskolás kamasz fiú az 1900-as évek elejéről. Végig röhögtem. Bár még nincs vége.

    VálaszTörlés
  7. Akkor meg csak idegeskeggyééééééééééé;-)
    Kata,én ezért nézek pszichotrillereket,ott aztán van adrenalin meg nemerekkimenniawcrepisilni:-D

    VálaszTörlés
  8. Mer az olyan jóóóóó :-). Én meg ezér' olvasom őket. Az Erdő is kivégezve. Jöhet a következő:-)
    Filmben mondjuk leginkább a 6. érzék, amitől összetojom magam az éjszakai pisilés helyett :-). Nem merek benézni a konyhába, hátha ki vannak nyitogatva a szekrényajtók, és az ágyba is messziről kell beugrani (ember majdnem lehuppan róla a másik oldalon, akkorát rugózik), mer mi van, ha a kiscsaj kinyúl az ágy alól és elkapja a lábam :-)))). És ha szembejön a folyosón a félfejem hiányzik kölök?:-D

    VálaszTörlés
  9. :-D Nemrégiben láttam a Tükrök-et.Remek film,de éjjel a fürdőszobában mindig eszembe jut.A tükörbe persze nem merek benézni,nehogy a tükörképem széthúzza a testem a számnál fogva:-O
    Úgy rohanok vissza az ágyba hogy csak na!

    VálaszTörlés
  10. Érdekes volt olvasni az élményeidet.... mondjuk engem érdekel a kínai kultúráról szóló könyvek,volt is egy pár darab, csak már rongyosra olvastam őket:-)
    Mert vannak ám olvasmányosak is....

    Jó nem a kőgazdagokról szóltak mert ugye csak azok tartották meg a lányokat. A tudatlan paraszt simán falhoz csapta születése után a lányát....de még mindig jobb mint életvégig lábnyomor:-(((
    A nyálas habrózsaszín epekedős könyv nem az én stílusom....akkó' má' legyen thiller vagy sci fi:-D
    Ja és nem vagyok pszichopata!

    VálaszTörlés
  11. Emő: azt én is láttam. Rémisztő volt, de hiányzott belőle a furmány. Ha már filmek kerültek szóba, ajánlom a Törvénytisztelő polgárt.

    Kata, lehet, hogy megkeseredett vagyok, de sokkal reálisabb és hihetőbb számomra egy thriller, mint egy habos-babos. Meg az ilyen nagy szerelmi lángolásokban engem mindig az érdekel, mi jön utána? Very frankó, hogy egymásra találtunk, éljünk mi, de mi van, ha jön a megszokás és a szutykos zokni?

    VálaszTörlés
  12. A szerelemben a szerelem szép és ahogy kialakul.
    Ami pedig utána következik,az csakis két emberen múlik.Az is lehet szép.....De most már úgy írsz,mintha sose szeretted volna ezeket a könyveket.

    VálaszTörlés
  13. Austent továbbra is szeretem, a klasszikus ponyva szerelmes regényeket meg ezután sem fogom :-). Nagyon rövidek azok az időszakok, amikor képes vagyok ilyesmit olvasni, vagy akár filmen nézni. És tényleg időszakok. És tényleg azért, mert annyira valószerűtlenek. És olyasmi után vágyakozunk általa, amit nem kaphatunk meg. És nem azért, mert nem vagyunk képesek sok év után szeretni, hanem azért, mert ezeket a kialakuló, első randit remegve váró dolgokat nem lehet hetente megtapasztalni. És ez így is van jól. Különben elveszítené a jelentőségét. Viszont minden egyes könyvvel azonosulunk egy picit. Így minél távolabb kerülünk ettől az időszaktól, annál jobban hiányzik. Érted?

    VálaszTörlés
  14. Egy biztos egy jó krimi kiszámíthatóbb mint egy szerelmes regény.... az csak addig izgi amíg be nem cserkészik a 'vadat' amint megtörténik lesz némi lila köd, ami ha oszladozni kezd jön a szutykos zokni, az illatozó babapelenka, büfi,bukás, kaka kombó ami valljuk be illúzióromboló
    Persze 2 emberen múlik a dolog, meddig tart a lilaság, de előbb utóbb a leglángolóbb szerelem is átalakul csendes szeretetté!

    De ha válogatni lehet Nora Roberts könyvei jöhetnek:-)

    VálaszTörlés
  15. Tőle egy sorozatot olvastam, és nagyon tetszett. A Gallagher trilógiát. (Napgyémántok, A Hold könnyei, A tenger szíve. De még megboldogult tini koromban. Akkor kicsit másképp láttam a világot :-).

    VálaszTörlés
  16. Nahat lanyok,titeket elvezetesebb olvasni,mint egy konyvet:))
    Betti,ami a tavolkeletieket illeti,sokat hallottam roluk a paromtol,mivel tobb evig dolgozott ott is(Japan,Kina,Korea). Ö is mindig azt mondta,hogy a szemedbe mosolyognak,de kozben szivesen leszurnanak.(ha nem is szoszerint ertve)
    Egyedul a filippinakkal volt kibekulve csak.
    Konyvekben nem vagyok valogatos,marmint stilusaban,minden jo es olvashato konyvet szeretek.Most rendeltem peldaul 4 konyvet Robert Merle Francia historiak cimu sorozatabol.Olvastam tole par regenyt,de errol a 13 reszbol allo historiarol meg nem is hallottam.
    Moziba nem voltam mar ezereve,itt meg plane.Mostmar megertenem mirol "vartyognak",de egyedul??filmet nezni...Marad a TV,de itt sem dobjak el magukat a musorszerkesztok.:((
    Tegnap este volt az egyik adon egy japan film,ugy volt beharangozva,hogy 3 kivalo rendezo filmje(a fulszoveg sem volt rossz),aztan alig kezdodott meg a film,az egyik csajszi olyat almodott,hogy na!
    A mellkasan tatongott egy oriasi lyuk,amin at is nyult,utana setalt az utcan es elobb fapalcika labai lettek,majd a karjai is,aztan kibujt egy szornyszulott is a csatornabol,na itt mar besokalltam es elkuldtem oket valahova:))

    VálaszTörlés
  17. Évi a Francia história nagyon jó. Most itthon is kiadják újra. Az előző is nagyon szép kiadású volt, de ez meg még sokkal szebb lesz. Tetszeni fog. Na ezt lehet, hogy újra elolvasom, mert nagyon régen olvastam, és egy szóra sem emlékszem belőle. Hasonló még Maurice Druon Elátkozott királyok sorozata. Na az is letehetetlen. Emlékszem, azt akkor kezdtem olvasni, amikor megtudtam, hogy a fiamat várom. Ne ma volt :-)
    De MErle-től az abszolút kedvencem A bálvány.

    Japánok, nagyon ott vannak az ilyen trancsír filmekben. És én mennyire utálom őket. Egy jó kis pszicho horror, amitől feláll a szőr a házamon, az igen. De ezek a taknyos, nyálas izék (Godzilla, 8. utas stb.), ezeken csak nevetni tudok. Na meg a másik nevetséges kategória a zombis filmek. Még viccnek is rosszak.

    VálaszTörlés
  18. Húha, van itt pörgés. Amúgy tényleg szórakoztató már "csak" Nyulit is olvasni, na de azért jöttem, hogy ajánljam neked a Viharszigetet könyvben is. Nekem tettszett - a film pedig azok után nem annyira (abban adtak egy megoldást a végére, a könyvben meg nem).
    Ja és a Millenium Trilógiát most fogom befejezni (az uccsó könyv 66%-ánál tartok), de nekem az sem volt az a hanyatvágódás. Na jó, tudom, túlzottan kritikus vagyok, de nekem nála nagyon sok volt a mellék szál, néha már azt éreztem, hogy most meg kell ismernem az összes svédet.

    VálaszTörlés
  19. Könyvben is el fogom olvasni, de annyira nem szeretem a film után olvasni, amikor már ismerem a történetet. Bár Lehan-t olvasni akkor is élmény, ha már megvan a sztori :-).

    :-). Az első kötet tényleg vontatottan indul, és a sztori is elég brutál. A 2. tetszett a legjobban. A filmek meg pont azért lettek rosszak, mert annyira kiveszi belőle a magyarázatokat, hogy csak snittek maradnak, abból meg aztán meg nem érted ki kivel van :-). Én is csak azért értettem, mert olvastam.
    Eddig egyszer volt, hogy jobban tetszett a film, mint a könyv. A Corelli kapitány mandolinja. Igaz, teljesen más a vége, de Amerikának ugye köll a heppijend :-). A film aranyos, a könyv meg ........kaka.

    VálaszTörlés
  20. Hú, jó sokat írtatok, mióta nem jöttem. Éppen az Odaát új részét néztem meg :DDDD
    A Tükrök is jó, a Törvénytisztelő polgár nekem is nagyon tetszett. Főleg, hogy a főszereplő volt a 300 főszereplője is, ami meg nem tetszett.
    Mondjuk én meg szeretem könyveben továbbra is a mesét, sárkányosat, Harry Pottereset. :) Ha lazulni akarok. Habár a HP utolsó része nem annyira mesés. ;) Imádom a Gyűrűk Ura-t és az Eragon-t

    VálaszTörlés
  21. Én továbbra is fődhözdagadt vagyok. Se HErr Riporter, se Gyűrű kurva :-). És a sci-fi meg az ilyen lényes izések se nagyon. Még Fable-ből se bírtam őket elolvasni.

    VálaszTörlés
  22. Abból én sem. De hát kinek a pap...

    VálaszTörlés
  23. Betti,Mo-rol rendeltem a Merle-t es az osszeset szeretnem majd,de csak sorjaban,egyszerre eleg 4 konyv(anyagilag)
    A Druon Elatkozott kiralyok sorzatat en is olvastam,hu de regen volt!
    Tavaly olvastam Dumas:A regens lanya c.regenyet,sajnaltam,hogy vege lett:))tetszett.
    Nagyon sok konyvet olvastam,de ez utobbit nem ismertem.

    VálaszTörlés
  24. :DD Miért nem írsz gyakrabban könyvélmény-beszámolót? Ettől megfosztani bennünket..... hát gyííkos vagy Te? :)

    VálaszTörlés
  25. Azé, mer most nincs időm hosszan írni, és mire lenne időm, már 4-5 könyvön túl vagyok :-). És ezekről akkor jó írni, amikor friss az élmény.
    Ezt a legyezőst te is olvastad, nem? Neked hogy tetszett?

    VálaszTörlés

Köszönöm, ha megtisztelsz a véleményeddel:-).