2017. október 25., szerda

Ariadne

Van az úgy, hogy egy projekt nem egészen úgy alakul, ahogyan elterveztük. 
Ez a nyaklánc éppen olyan. 
A kacifántost nem a mintára értettem korábban, hanem a körülményekre.

Horgolt nyaklánc

Kaptam 3 képet a saját horgolt munkáimból. 3 teljesen különböző stílusú, színvilágú és átmérőjű munka. Ebből kellene valahogy egyet alkotni. Abban biztos voltam, hogy ez így lehetetlen. Addig okoskodtunk, amíg eljutottunk odáig, hogy legyen 16 szemes, geometrikus minta, színátmenetes, a Labyrinth kékjeiből és egy másik lánc bordója mindenképp legyen benne. 

Gyöngyhorgolás

Esküszöm, le fogom venni azt a bordós láncot, mármint a képét 😊. Az egy dolog, hogy az volt az első ilyen típusú művem, több sebből vérzik. De mindenki azt a bordó gyöngyöt akarja. Ha egy gyöngyös meghallja, hogy bordó, remegni kezd a szája széle és könnybe lábad a szeme. Különösen, ha kizárólag kása gyöngyből áll a mű. Ugyanis a bordó és piros paletta vállalhatatlanul szegényes gyártói oldalról. Nyugodtan állíthatom, hogy ami piros, bordó az országban elérhető, az nekem van. Van a sötétpiros, vagy bordó és szinte teljesen azonos árnyalatú paprikapirosak, csak más felülettel. Matt, fényes, kristályos, lüszteres, ezüst közepű stb. Slussz. Ezek ugyan különböznek, ha egymás mellé öntök belőlük nagy tömegű kupacokat, de egymás mellé horgolva az az 1-2 szem, szinte teljesen egyforma.

Horgolt nyaklánc

Találtam egy kedves mintát, a megrendelőnek is tetszett, de az pinkes árnyalatú volt, ami szóba se jöhetett. Na de a színátmenetet hogy lehet összehozni? Elindultam az egész sötét bordótól a piroson át, a barack irányába. Csináltam egy tesztdarabot. Szép volt, de nem voltam elégedett. Csináltam még egy tesztet, ahol megpróbáltam az egyik pirosast ezüstre cserélni, mert az is szempont volt, hogy legyen benne csillogós. Ez egyáltalán nem tetszett. Végül egy harmadik változatot is csináltam, de erre már azt mondtam, ez lesz a végleges, meglátjuk mit mutat a kész ékszer, 3 nap kísérletezés után.
Többször egyeztettünk, de éreztem, hogy szimplán elbeszélünk egymás mellett.


Ezen a ponton már biztos voltam benne, hogy ez az utolsó próbálkozásom, ha ez sem lesz jó, el kell engedni ezt a feladatot. Több okból is. Az egyik ok, hogy nem szeretek és nem is nagyon fogok a jövőben sem 18 szem alatt horgolni, mert korlátozottak a lehetőségek és az a +2 szem nagyon sokat finomít egy mintán. Megmutattam a fotókat a megrendelőnek, de túl pirosnak találta.
Sajnos van az úgy, hogy amit szeretnénk, nem kivitelezhető. Értsd, színátmenet piros nélkül, egy sötétpiros, vagy bordós gyöngyből kiindulva. És olyan is van, hogy él egy kép a fejünkben, mégsem tudjuk átadni mit szeretnénk. Utóbb ki is derült, hogy több a  bizonytalan tényező, mint a biztos 😊. Így azért nem könnyű.

bead crochet Ariadne

Vagy olyan is van, hogy szimplán az alkotó és a megrendelő stílusa nem passzol össze. Mindenkinek van egy saját habitusa, szín és lelkivilága, amivel alkot. Ebből nagyon nehéz kilépni, de nem is kell, hiszen ez az ő ismertetőjegye. De nincs ezzel semmi gond. Tulajdonképpen nagyon jól esett egy picit más színvilágot és mintát horgolni a sok Labyrith után.
Így esett, hogy ez a jó kis laza, farmeres, de mégis sokoldalúan bevethető darab szabad préda lett. Ruby ásvánnyal zártam a végét, hossza 46 cm, de a kapocsnál még bővíthető, ha szükséges, bár ez szerintem egy univerzális méret.
 Ki kéri?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, ha megtisztelsz a véleményeddel:-).