2010. augusztus 10., kedd

Biobigyók

        Igyekeztem mindig is környezettudatosan élni, de fogalmazzunk úgy inkább csak halványzölden. Nem láncoltam magam kordonokhoz, és nem locsoltam tintával bundás nőciket. Inkább csak figyeltem a szelektív hulladékgyűjtésre, komposztálás, energia, vízfelhasználás, nem tértem át ugyan BKV-ra (bár a buszaikat kitiltanám a fogalomból), de igyekszem nem benzintemető autóval járni, és ezt a megalomán uramtól is elvárom, tekintve, hogy többnyire egyedül autózik. 
         Talán a fogyókúra kapcsán,  kezdtek kitisztulni az ételeink és alapanyagaink is itthon. A kölykökkel van a legnehezebb dolgom. Nehezen értik meg, mitől szemét a chips és a gumicukor, annak ellenére, hogy élelmiszernek álcázzák. (bár gumicukor ügyben még magammal is harcolok, imádom sajnos). Aztán egyre jobban belemerültem a dolgokba. Régebben már említettem, hogy sok terméket próbálok kiváltani pl. Alverdével. Néhány esetben ez jó is volt, gyakran feladtam, leginkább a termékek szaga miatt. Igen, szaga. Képtelen voltam magamra kenni egy friss, mégis avas szagú szemránckrémet. Végül kiderült, hogy mégsem olyan jó a gyerek fekvése, mert bizony itt-ott ezekben is van némi kételyre okot adó anyag. De egyre inkább kezdett foglalkoztatni a dolog. Aztán rájöttem, mennyire egyszerű is tulajdonképpen. Saját készítésű krémek, testápoló olajok, szúnyogriasztó stb. Ez egészen jó játéknak tűnik egy kreatív embernek. Nem mondom, hogy azonnal kihajítom a sok mű cuccomat, de folyamatosan tesztelem a tiszta anyagokat, hogy mivel tudom legjobban kiváltani az olajkutakat.  És itt nem a már kész iszonyat drága biokozmetikumokra gondolok, hanem a háziakra. Megdöbbentem, amikor több cikket olvastam arról, hogy a növényi olajkénat aposztorfált összetevő, sok esetben a gyorskajáldák használt, megtisztított olaját jelenti. Eleve milyen erős cuccok kellenek a tisztításhoz? És most azt kívánom, bár előbb rájöttem volna. Mennyi alapanyagot gyűjthettem volna a kertemből. És milyen jó, hogy lusta voltam lepermetezni a rózsámat? Most kis híján véráldozattal, de 2 fej rózsát megmentettem, amiből már készül a rózsaolajam, a rózsakrémhez. Ha ezt tudom, biztos hegyekben állnának a kis üvegcséim, hogy legyen télire tartalék. Sebaj, majd jövőre.
Ha érdekel benneteket, szívesen firkálok majd a kipróbált dolgokról és tapasztalatokról pro vagy kontra saját szemmel. 
 Addig is bemásolom az Index/Dívány oldalán olvasható gondolatébresztő cikket. És ajánlok egy hasznos oldalt. Sokkal több is van biztosan, én itt olvasgatok. Természetesen van kereskedelmi vonatkozása, ettől függetlenül nagyon sok önzetlen, üzlettől teljesen független tanácsot, receptet találhatunk az oldalon.

http://cosmio.hu/ . Innen főként kitűnő minőségű alapanyagokat lehet beszerezni, de jó kis receptek, fórum is van mögötte. A tulajdonos hölgy végtelenül kedves és segítőkész, ami nálam nagyon fontos szempont. Emellett igazi "jófej", laza csajszi. 

Akkor íme a cikk:         

Veszélyes kozmetikumok: milyen anyagokat kerüljünk?
A fényvédőszerek UV-sugárzás hatására akár rákkeltő vegyületekké is válhatnak. Az intim mosakodószerekben és samponokban található a négy legkárosabb anyag. Merülj el velünk az emulgeátorok és illatanyagok szótárában! Összeállítottuk a kerülendő összetevők listáját az Ammonium alumtól a TEA-Hydrolyzed Proteinig.
Szerencsésnek mondhatom magam, a környezetemben sok olyan ember van, aki meglehetősen jártas a természettudományokban. Jómagam a külföldi gyerekkori éveknek köszönhetően öt évig tanultam latinul, bár akkoriban inkább Julius Caesar és Titus Livius (előbbi csodásan érthetően írt) írásait tanulmányoztuk és nem a testápolók összetevőit. Ám tudatos vásárlóként egyre nagyobb figyelemmel olvasom a kozmetikai szerek címkéit, s nemrég egy biológus ismerősömmel folytatott beszélgetés nyomán úgy döntöttem, utánajárok bizonyos összetevőnek (a címkéken angolul ingredients).


drogeriejpg.jpg

Hamar rábukkantam dr. Rózsa Sándor egyetemi tanár és kémikus igen hasznos kiadványára, a „Testápoló kislexikon“ című könyvre. Az írás az Ökotárs Alapítvány jóvoltából letölthető, s mivel egy korábbi cikkben már írtunk a Díványon a szépségipar hamis ígéreteiről, itt inkább a kozmetikumokban található szerek azon csoportjairól lesz szó, amelyek kerülendők. A legtöbb készítményen az összetevők angol/latin elnevezése olvasható, ezért mi is így említjük meg őket.


kozmetikumvasarlas.jpg

Figyelem! A lista nem kimerítő, aki tudatosan akar vásárolni, annak ajánljuk a könyv alapos tanulmányozását, ahol házilag elkészíthető recepteket is lehet olvasni (Dr. Rózsa Sándor Testápoló kislexikon c. könyve letöltehtő az Ökotárs Alapítvány oldaláról ).

Íme tehát a kerülendő anyagok:
1. Alumínium származékok:  Főként dezodorokban találhatók. Az izzadást teljesen nem tudják meggátolni, ám gyulladást és allergiát válthatnak ki. Például: Ammonium alum, Aluminium Fluoride, Aluminium Silicate. (Betti: az izzadást nagy hiba is lenne meggátolni, ez egy természetes kiválasztó folyamat. Ellenben a kellemetlen baktériumokat közömbösíteni, az más tészta)
2. Kőolaj származékok:  Krémekben, testápolókban, alapozókban vannak. Eltömítik a pórusokat, akadályozzák a bőr méregtelenítését, erősítik a gyulladásra való hajlamot. Például: Mineral Oil, Paraffin Wax, Liquidum Paraffinum, Petrolatum, Microcristallina Wax.
3. Kémiai fényvédőszerek:  Találhatók napozószerekben, testápolókban, tusfürdőkben. Bár önmagukban nem károsak, de UV-sugárzás hatására rákkeltő vegyületekké válhatnak. Például: Benzophenone, Oxybenzone, Octyl-Methoxycinnamate. (Betti: erre is vannak alternatívák, fel nem szívódó fényvédők személyében)
4. Habképzők:  Hab- és tusfürdők, babafürdetők, intim mosakodók, samponok, hajbalzsamok összetevői. Meglepő módon a mosóporok és a samponok mosóaktív anyaga ugyanaz a zsíroldó tenzid, vagyis egy szulfát vagy foszfát származék. Ezek megtalálhatók ipari zsíroldókban, mosogatószerekben és vécétisztitókban is. A bőrre és az egészségre nézve a négy legveszélyesebb anyag: Sodium Lauryl Sulfate (vagy Sodium Dodecyl Sulfate), Sodium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate.
5. Emulgeátorok:  A krém víz és olaj keveréke. Mivel e kettő taszítja egymást, kell hozzá némi „ragasztó“, ez az emulgeátor. Az emulgeátor tehát a víz és az olaj tartós keverékét stabilizálja és emulziót képez. Java részük szintetikus (gliceril-, szorbitán-, PEG-származékok), de vannak természetes anyagok is (lecitinek). Nem szabad elfeledni azonban, hogy az emulgeáló szerek nyitottabbá teszik a bőrt a környezet káros anyagai számára. A legveszélyesebb kozmetikai emulgeátor a Triethanol amine (TEA) s ennek származékai. Például: TEA-C12-C15 Alkyl Sulfate, TEA-Cocoate, TEA-Hydrolyzed Protein. TEA-Lactate. (Betti: a glicerinnek van növényi változata is, amivel semmi gond nincs, ám ez csak nagyon kevés készítményben van, és általában így is jelzik)
6. Szintetikus illatanyagok:  Illóolajok, parfümök, amelyek elfedik a termék alapszagát, kellemesen illatosítják a bőrt. Gyakran ezek alapján választjuk ki kedvenc termékünket, viszont ezek az anyagok sokszor allergiás reakciókat is válthatnak ki. A problémásabbak: Amyl Cinnamal, Cinnamil Alcohol, Citral, Eugenol, Hydroxycitronellal, Isoeugenol.
7. Tartósítószerek:  Megakadályozzák a krém romlását. A szintetikus baktériumölők és avasodásgátlók gyakran megterhelik, izgatják a bőrt és allergiát okozhatnak. Viszont ez az egyik legproblémásabb vegyületcsoport. Ami NEM káros, az az Ascorbic Acid (aszkorbinsav, azaz C-vitamin), az Apple acid (almasav) és minden 100%-os illóolaj. (Betti: kár, hogy ezt nem részletezik jobban. név, cím, telefonszám)
8. Szintetikus színezékek:  Bár nem mindegyik, de többnyire károsak. Abból ismerhetők fel, hogy nevük C.I.-vel kezdődik, majd a betűket hosszú számsor követi.   (Betti kiegészítése: azért nem minden CI bűnös, érdemes jobban utánanézni)


make_up_store.jpg

Mire figyeljünk a kozmetikai szerek vásárlásakor?
Mindenképpen az összetevőkre, ami jó, ha úgy kezdődik, hogy Aqua/Water, mert az vízbázisú készítményre utal. Érdemes tudni, hogy a címkén szereplő komponensek mennyiségük szerinti csökkenő sorrendben szerepelnek. Általánosságban elmondható, hogy minél több tartósítószert tartalmaz egy kozmetikai termék, annál kevésbé romlik. A tiszta növényi alapanyagból álló kozmetikumok romlanak, tehát tartósításra szorulnak. Valamint azt az aprónak tűnő szimbólumot (nyitott tégely) sem szabad figyelmen kívül hagyni, ami a termék szavatosságára hívja fel a figyelmet. Hatósági szabályok szerint egy kozmetikai termék általában 12 hónapig őrzi meg szavatosságát.


maquia-salon.jpg
szerző: Tóth Zsuzsa
Forrás: 

A végére még egy kis megjegyzés:
Általánosan elmondható, hogy az emberek alapból bíznak a patikai és a bioboltok termékeiben. Ne tegyétek! Egyszer nézzétek meg, mi van a hydrophil-ban, amit az újszülöttek fürdetésére írnak fel. És sajnos a környezetbarát, ilyen olyan növényi alapú dolgokban is megtalálhatók a fent említett anyagok. Mivel tudom, hogy sokan szeretitek a szép szappanokat. Ezeket is tessék fenntartással kezelni, és elolvasni a hátulját. Jobb esetben legalább a hatóanyagok benne vannak a káros cuccok mellett.
És még valami. Nem minden káros, aminek nyelvtörő neve van.:-)

4 megjegyzés:

  1. Nagyon köszi a cikket, és a többit is. Igyekszem én is figyelni ezekre, de még nagyon az elején vagyok. Mindenesetre én örömmel venném, ha a továbbiakban is megosztanád a blogodon a tapasztalataidat. Például érdekelne a rózsaolajad. :)

    VálaszTörlés
  2. Én is az elején tartok:-) Egyelőre több az elmélet, de próbálkozom :-). Épp most jött meg a mosódióm, a takarítós szódabikám, a fehérítő por, mosószódát meg itt vettem egy festékboltban. Öblítsre már kipróbáltam az ecet illóolaj kombót, határozottan tetszett. Igaz, kicsit sok ecetet öntöttem bele, így eléggé lehetett érezni, ezzel együtt kellemes illata volt a konyharuháknak. Gondoltam, azoknak nem tudok ártani :-). A rózsaolajat meg beírom egy bejegyzésbe, hogy könnyű legen címkézve visszakeresni :-)

    VálaszTörlés
  3. De jó, hogy írsz ilyesmikről! Várom a folytatást! Apropó mosódió: én is rendelés "szélén állok", de elgondolkodtam azon, hogy ugyebár a zsákocska a mogógépben az öblités folyamata alatt is benne marad. Ezen időközben nem oldódik ki belőle továbbra is a "szappan"? Vagy hogyan is kell használni?

    VálaszTörlés
  4. Ha rákeresel a mosódióra, nagyon nagyon sok tapasztalatot találsz. Ilyet is, olyat is. Sokaknak nem jött be, sokaknak igen. Még nem próbáltam, egyelőre gyűjtöm az infokat, de úgy gondolom, ahogy a legtöbb elégedett használó is gondolja, hogy egyik mosószer sem csodaszer. Ergo, ez sem fogja kihozni a fű, sár egyéb kölyökfoltokat, ahogyan a bazi drága nagyon márkás, minden reklámos állítás ellenére sem. De bent hagyják öblítés alatt is, és nincs vele gondjuk. Egyre többen arra esküsznek, hogy főzetet készítenek belőle, és folyékony formában használják (ezt majd leírom pontosan). Van aki zsákocskába teszi és megtapossa:-), és működik. Egyben egyet értenek, 2 féle van, a Sapindus Mucorossi típusúnak magasabb a szappantartalma, mindenképpen azzal jársz jobban. A DM-est sokan szidják, annak ellenére, hogy arra is Mucorossi van írva, tegnap megnéztem.
    én a zöldbolt-ról rendeltem, mert azt a fajtás sokan dicsérték. Persze biztosan vannak még jó minőségűek.

    VálaszTörlés

Köszönöm, ha megtisztelsz a véleményeddel:-).