2010. szeptember 15., szerda

Nemtomhányasszámú kísérlet :-)

      Először a már régóta vágyott rózsakrémet kutyultam ki. Vagy inkább balzsamot. Ehhez a finomsághoz áztattam a rózsaszirmokat. Majdnem lezúgtam a létráról közben. A rózsa(szedő) vére :-). Mér' kell létra egy rózsához? Mert ez a nyavalyás egy futórózsa, isteni illattal, és már csak a tetején növesztett 2 virágot. Bosszúból jól megmetszettem, így kénytelen lesz még virágozni nekem. Persze a nyári rózsaszirmok sokkal több illóolajat tartalmaznak, de vészhelyzet van :-). Ma éppen az újdonsült 8 illatos bokromat ültettem volna el, ha az előző bejegyzésben említett  2 kis átokfajzat nem boldogítana itthon. Elismerem, nem éppen aktuális most ez a krém, de vétek lenne kihagyni, ha valahonnan tudtok még permetezetlen, illatos szirmot szerezni. Nem, a kérek a szomszéd nénitől nem az igazi, mert ők minden vackot ráfújkálnak, amit apjuk  rájuk hagyott vagy 30 éve, beleértve az azóta betiltott permetszereket is. Persze akadhatnak biobigyós szomszéd nénik is :-)
De nézzük a receptet:

Szükséged lesz kb. 2 maréknyi rózsasziromra, és kb. 50 ml mandula vagy extra szűz oliva olajra (teljesen jó a salátára való). De az olajat lecserélheted tetszőlegesen bármilyen szimpatikus bázisolajra, akár keverheted is. A szirmokat tépkedd, vagy vágd össze. CSak az egészséges, hibátlanok jöhetnek szóba. És tunkold bele az olajba. Ha nem lepi el mindenhol, önts hozzá még nyugodtan. Én egy lekváros üveget használok. Fedd le, tedd ki az ablakba, vagy napra, ha még van, és minden nap keverd meg. Ha vízcseppek vannak az üvegben, érdemes pár napra csak gézzel lefedni, vagy textillel, hogy tudjon levegőzni. Egyébként annyi elég neki, amíg megkutyulod. Merthogy, minden nap meg kell kutyulgatni. 4-5 hétig érleld, vagy amíg van türelmed. :-)
    Majd szűrd le egy tiszta textilen át, és jól nyomorgasd meg a szirmokat is, hogy minden cseppet kipasszírozz!

És most jön a szép része:
-50 ml-t vegyél a finom rózsa macerátumodból (így hívják az olajos növényi oldatot)
- kb. 10 g tisztított méhviasz (ez adja a krém keménységét)
- 1 teáskanál búzacsíra olaj tartósításhoz (erről megoszlanak a vélemények, hogy tartósít-e , de ez egy vízmentes krém, így nem lesz baja)
- 15 csepp valódi rózsaolaj vagy rózsafa olaj (én rózsafát tettem, de szerintem picit sok bele, valódi rózsából meg pláne, főleg ha az árát is nézzük).
- 10 csepp tömjén illóolaj 100 %-os (nekem szantálom volt, ami illatában hasonló, ilyen még a mirha. Mindhárom természetes fiatalító szer)

Az olajat a méhviasszal gőz fölött olvasszuk össze. Én egy szűrőt vagy zőccsipárolót szoktam a lábasra tenni, és abba teszek egy mérőpoharat, amivel dolgozom. Mindig csak olvadásig melegítsünk, nem tesz jót az olajaknak, vajaknak, ha túlhevítjük őket.  Levesszük a gőzről, majd kevergetés közben hozzátesszük a búzacsíra olajat. Nem szükséges robotgéppel, nincsenek benne kicsapódó alkatrészek. Én fa evőpálcát használtam. Ha már picit kihűlt, hozzáadjuk az illóolajokat, és jól elkeverjük. Egy cseppet kistányérra cseppentünk, be a hűtőbe, így ellenőrizhetjük gyorsan az állagát. Bár szerintem ez csalóka, mert a hűtőben lényegesen keményebbre dermed, mint ahogyan használni szeretnénk. Az enyém egy balzsamos, sűrűbb krém lett, de nagyon jól kenhető. Ezek az anyagok testhőn jól olvadnak, így könnyű vele krémezni. Nagyon finom, hidratáló krém, szemkörnyékre is kenhető. Lassan, de tökéletesen beszívódik. Én nappalra is használom, de ha reggel nincs időd kivárni, használd csak éjszakára.

A természetes kozmetikumoknál ritkán különböztetünk meg testtájak szerint krémeket. Hiszen mindegyiknek az a célja, hogy a bőrfelszín természetes emulzióját helyreállítsák. Úgyhogy szinte mindegyiket oda kened, ahova akarod :-). Elméletben nincs olyan, hogy vízhiányos, vagy ilyen-olyan bőr. Egészséges bőr van, illetve életkor szerint különböző. Amíg a kozmetikai iparnak az az érdeke, hogy csak tűzoltást végezzenek, a természetes hatóanyagoknak nem. Különben ki venné meg azt a sok vackot, ha 1-2 doboz krémtől helyreállna a bőröd? Arra azonban számítani kell, hogy a természetes hatóanyagok használatakor először rosszabbodás várható. Pl. ekcémánál, majd szépen helyreáll. Előfordulhat, hogy a váltáskor- és most beszéljünk átlagos, nem beteg bőrről-szárazabb, vagy zsírosabb, vagy pattanásos lesz a bőröd. Kb. 5-6 hét alatt kitombolja magából amit kell. 
     Az enyém iszonyúan sebesre gyulladt, de már a váltás előtt is produkált fura dolgokat. Valószínűleg jócskán belejátszott az olaszországi nap, mert akkor csattant szét ennyire. AMikor hazajöttem, már majdnem visszatértem a régi krémemhez, de nem vitt rá a  lélek, így szorgalmasan kenegettem tovább színtiszta sheavajjal, ha olyanom volt cseppentettem hozzá teafa és/vagy levendula olajat. Mindkettő erősen fertőtlenítő, antibakteriális hatású, a teafa pedig gombaölő is. Aztán kikevertem ezt a finomságot. Szépen gyógyulnak a ragyáim, és nagyon szépen hidratált az arcom. Pedig nyáron még a kozmetikus is szörnyülködött, hogy hónapok óta 2 hetente masszírozta bele a krémeket, és alig javult valamit. HA elmúlik az összes pöttyöm, azt hiszem megmutatom neki :-)
És ne feledkezz meg a sok sok vízről!!!!!!! Úgy értem idd :-).

Mivel már használom, így láthatóak benne a mancsnyomaim :-), mert ma fotóztam nektek. Picit több lett, mint 50 ml.
Hidratáló rózsakrém     

A receptet  Fürtöstől kölcsönöztem.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon finom kis krém lehet.....tudod,én is szeretem a vajákosságot,de az kérdéses,hogy nekiállnék-e most ennek

    VálaszTörlés
  2. Te most teázgassá' :-)
    Egyébként pofon egyszerű. Sokkal bonyolultabb leírni, mint megcsinálni. És van abban valami jó érzés, hogy én csináltam :-)

    VálaszTörlés
  3. milyen sokoldalú is vagy:o)
    az én bőröm extrém szar:( kenhetek rá bármit:(((

    VálaszTörlés
  4. Igyekszem:-), Mára elértem, hogy könnyebb kutyulni, mint elmenni a bótba a vacakért. Kenyeret is ezért sütök itthon :-). Messze van a bót. Persze mire összegyűtjöm az alapokat, az azért utánajárás, de ez is csak olyan, mint a kezdő háziasszony konyhája. :-)
    Lehet, hogy a bármitől sz@r :-). Mit értesz azon, hogy szar?

    VálaszTörlés
  5. Ügyes vagy nagyon, klassz is amit írsz, de ezt én meghagyom Neked, mint Móninak a tortasütést;-)

    VálaszTörlés
  6. Jajmán, oszt a vállalkozókedv meg hol marad, fiatalasszony? :-)
    Lesz még neked szülinapod ;-)

    VálaszTörlés

Köszönöm, ha megtisztelsz a véleményeddel:-).