2010. szeptember 30., csütörtök

Szabad péntek, szabad szombat, szabad szappanozni......

         Ennél pontosabb nem is lehetne. Péntek-szombaton kencéztem, szappanoztam :-). Lányok, ez valami csuda dolog. Gyűjtöttem még egy hely-, eszköz- és jó drága alapanyagigényes hobbit magamnak :-). Lassan külön házat kell építsek nekik. Illetve házakat. Kell egy az xszemesnek. Még egy a kötős-horgolósnak, és még egy a varrósnak. Egy a sportosnak, és egy  a kencés-szappanosnak. És ha még egy ilyenem is lehetne.....
      Lógnának a gyönyörűséges gyógynövényeim, persze a kertemből valók, mindenféle üvegcsékben, dobozokban hegyekben állnának katonás rendben, címkézve a már kész növények, meg egy kis kivégzőhelyen szedett holdtöltei keresztespók, bákaepe, sárkányszív ilyesmik :-).  Itt aztán lehetne sufnivegyészkedni :-). Tegnap, azuram nagyon rendesen bevállalta, hogy bemegy nekem a vegyszerbótba'. Próbáltam én elmagyarázni neki, hogy ez egy szocreál rokokó stílusú ojettum, de erre nem volt felkészülve. Jókat élcelődött, és közölte, hogy szerinte ilyeneket, hogy műtrágya, meg salétrom, meg repeszek, és időzítő, húzzak le a listáról, mert hamar el fognak kapni. Aztán még azt sem bírta ki, hogy amikor beszerezte nekem a cuccent (bácsi jópofán kimérte a fehér porokat nejlonzacskóba, és felirat nélkül összedobálta őket). Azért tudom melyik micsoda. Ja, szóval amikor a kezembe nyomta a "robbanóanyag" elegyet, aszonta a boltból üzentek valami olyasmit, hogy a jelszó, meg az elnök, és hogy holnap éjfélkor........ Marha jól szórakozik :-) .     
           Ma meg biriznem kell neki valami sportkrémet, mert megint nem bír járni. "Hello Ford, itt Robika, megint bírok járni" :-DDDD. Aki ismeri ugye tinikorunk egyik idióta alapművét. Ezen meg én szórakozom roppant jól. A nyár miatt kicsit hézagosan edzettünk, így hol egyikünk, hol másikunk ül le visítva a klotyóra is, olyan izomlázunk van még a lábujjmozgató izmainkban is. De ő rosszabbul járt. Fényes nappal, délután 5-kor levillogták a zsaruk. CSak úgy. Ilyet ugye nem nagyon szoktak, ha csak nem követsz el valami csacskaságot. Igazoltatás, majd megkérdezték, fogyasztott-e alkoholt és hajlandó-e megfújni a szondát :-). Miután a legtermészetesebb módon közölte, hogy persze, miért ne, így erre nem tartottak igényt, csak megkérdezték tőle, miért mozog ilyen furcsán? :-)))) Bár szerinte nem látták beszállni az autóba, mert az iroda parkolóházában ült be, de azért jó poén :-). 
         Á, de már megint beszélek itt össze vissza. A szappanozásról meg még nem is szóltam. Szombat reggel fél 9-kor toporogtam a házunktól úgy 50 km-re levő boszorkánykonyha előtt, hogy újabb titkok tudója legyek. Viki (igen, ugyanaz a Viki  és Vera, akivel kencéztem) el is látott minket jó kis elmélettel. Amiből annyit adtam át a családnak, hogy a szappanozás annyi, hogy le kell venni róla a sapkát:-). Persze megint csak megsimogattak, hogy jól van Birike, megint félrebeszélsz, biztos kilúgoztad az agyadat is. De igenis a Viki azt mondta. A többire nem emlékszem. Meg volt valami zsírsav is, meg glicerin, meg, hogy emulgeálás, és a fejüket és a feneküket összedugják............. Na jó, én azért tudom, miről beszélek, csak nem tom elmondani :-). Ezek után mit csodálkozom, ha az ő fejükben egy gruppenező terrorista kiképzőtábor jelenik meg.
        Először is Viki készített egy közös szappant. Egy alap vaniliás, vajas szappant. Jól megnéztük, mit hogyan kell  lúgot kutyulni, hogyan ne kelljen újraparkettázni,  bőrt átültetni ilyesmik. Hozzáteszem nagyon szép kis nőcis lett a gyakorló szappanunk. Ahogy ezen a tanfolyamon minden szappan. A képeken ő lesz a fehér-rózsaszín kör alakú és százszorszép formájú. Aztán mindenki elkészítette a saját szappanját, persze nem egyszerre, közben Viki ellenőrzött, segített, mi figyeltünk, kérdeztünk. Én a magam részéről azt sem tudtam hova kapjak, ebbe ezt, abba azt, aztán össze és még ezt is meg ezt is, és közben gyorsan kiönteni és és és.......De nagyon jó játék. És már menne, mint a karikacsapás.

       Ági, nagy körömvirág mágus, így egyértelmű volt, hogy körömvirágos szappant készít kecsketejjel és egy kis sheával a luxus kedvéért. Jobb fölül a hasáb alakú sárgás szappan. Virág, egy igazi minden csoda anyaggal megspékelt szappanra vágyott, így lett mézes-mandulás-kókuszvajas, kakaóvajas. (Bal alul  a muffinformások, és jobb oldalon a kör alakú hullámos). Zsófi, narancsos-fahéjas-sheás szappant alkotott. Finom karácsonyi süti illata lett. HA igaz gyömbér is van benne. De nem teljesen vagyok képben, mert közben jegyzeteltem, és kicsit szétcsúsztunk a végére. Lett fahéjas, bal fölül a lóhere formájú, lett gyömbéres-narancsos ugyanilyen, az nincs a képen, és lett egy kombinált hasáb alakú is, ez jobb oldalon látszik, a barna folttal a közepén. Készítettünk egy mozaik szappant is, amibe mindannyiunk szappanjából került egy kicsi. Jellemző, annyira belemelegedtünk a locsolgatásban, hogy egy nagy slunggal beleöntöttünk mindent a formámba, így elfelejtettem a mozaikosba hagyni :-((. Ezt azóta is sajnálom. De annyira a márványosra koncentráltunk, ami persze nem lett, mert egy nagy lendülettel sokféleképpen lehet önteni, pont nem így kellett volna. Így olyan lett, mintha egy elefánt lenne benne :-). De vissza a közös kosárhoz. A mozaik szappan jobb alul látszik. Szerintem szép, természetes. A végén elosztottuk a kincseket, hogy mindenki ki tudja próbálni a másikét, és Verának is hagytunk referenciadarabokat. Annál is inkább, mert egy kedves ötlet, hogy amíg a saját szappanjaink megérnek, -hiszen minimum 2 hetet, de inkább 4-5-öt pihengetnek- addig is tudjunk házi szappant használni. Az előző társaságok által készített szappanokból választhattunk. Nekem ez nagyon tetszik. Vajon ki készítette? De tudom, hogy olyan félve és ügyetlenkedve, minden tudását és szeretetét beleadva készült, mint az enyém, amit, majd valaki fog egyszer használni, akit nem ismerek, és ő se engem. Nem mintha nem lenne itthon vagy 10 kézzel készült szappanom-mániákusan elkezdtem gyűjteni őket anno-de akkor is ennek a kávés tanfolyamos szappannak kellett nekiesnem. És meg kell hagyni, valami csodás. Csak túl gyorsan fogy :-). Majd csinálok egyet :-).
        De az enyémet még meg sem mutattam. Egy kecskejoghurtos, shea vajas, levendulás szappant készítettem. Az egyik felét festőnövénnyel szineztem, picit sok is lett bele. A natúr részébe pedig levendula virágok kerültek, 100 %-os levendula illóval illatosítottam. Lett belőle hasáb is, ugye az elefántos, és persze az elmaradhatatlan rózsa formájú, és volt lóherés is. Szerintem szép. Egyet már el is ajándékoztam, persze szigorúan azzal a feltétellel, hogy legalább 2 hétig még szundikál. Ilyenek lettek.






        Hiába no, aki szeret alkotni, annak mindegy mit, de valamit  muszáj a saját kezével készítenie. Semmi sem múlja fölül azt az örömöt, hogy az én kezem munkája. Hogy minden darabban amit készítek, mindegy milyen technikával, egy picit benne vagyok én is.

12 megjegyzés:

  1. Csak ámulok és bámulok Rajtad:o) Olvasom ám minden biris bejegyzésedet, csak nem igazán tudok hozzászólni:o) Szépségesek a szappanjaid, de hát milyen is lehetne más, hisz tiszta szívvel és lélekkel, no meg hozzáértéssel készülnek:o)

    VálaszTörlés
  2. Hát az az alsó kosár,hmmmm.Remekül néznek ki,látom az angyalka is fogja a fejét bámulatában!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen :-)

    NA itt a rózsaszínes rózsád :-). Pedig ugyanazzal a gazzal szineztem, mint a testvajat.

    VálaszTörlés
  4. Hát, irigykedem!
    Ezekre a tanfolyamokra jadeszívesen elmentem volna én is! Végül azért nem mentem el, mert az Illatos Szappan-on legalább olyan kimerítően le vagyon írva minden szakmai furfang a témában, az elmélettől az alapanyagokon át a folyamatig, mint ahogy a Cosmio-n a krémgyártás, h talán a szappannal is elboldogulok majd valahogy, és nem elsz haláleset a vége...
    De önkényeztetős buli gyanánt elmennék banyálkodni én is.

    VálaszTörlés
  5. Onnan én is begyűjtöttem a recepteket, de jó ezt legalább egyszer látni. A lúggal meg amúgy sem jó játszani. Persze idővel biztosan ki lehet kísérletezni egyedül is a dolgokat. Azért önkényeztetésnek sem volt éppen utolsó. Leszámítva, hogy hétvégén is úgy 4-5 órát sikerült aludnom :-). Mert vasárnap is vissza kellett menni, kiszedni a szappanokat a formából.

    VálaszTörlés
  6. Megint jót nevettem! Sokszor gondolkodom, hogy az elméleti anyag hallgatása közben mi járhat a tanulók fejében.
    Van, akinek kifejezetten ez van az arcára írva: blablabla...glicerin...blabla...zsíroldó...blablabla...lőjjetek le, ha unalmas vagyok (ezt Viki szokta mondani)...blabla...pisiszünet!

    VálaszTörlés
  7. Jé, szia:-)
    Nem, én nem untam. Tényleg élveztem az elméletet is, mert nekem általában a "csak" válasz nem elég, (ezért utálok nyelvet tanulni, túl sok a csak, mert így van és kész), szeretem tudni mi miért úgy történik, ahogy. Akkor értettem is, meg most is értem, csak nem tom elmondani úgy, hogy más is értse, hogy ez kémia és nem kötés-horgolás :-)

    VálaszTörlés
  8. Ez is nagyon klassz, mint minden, amit eddig írtál. Már van sheavajam, egyelőre itt állok, nagyon beindultam az írásod alapján, csak most nem tudom, hogy merre is.... biztosan megérted...

    VálaszTörlés
  9. Hát persze, hogy értem :-). Kezdetnek csak kend magadra, ahová eszedbe jut :-). Tegnap hajpakolást csináltam belőle. Ez így fellengzős. Csináltam. Nemes egyszerűséggel vettem a kezembe, összedörzsöltem, hogy megolvadjon, majd jól a hajamra kentem és bemasszíroztam a fejbőrömbe is. Kb fél óra múlva megmostam a hajamat most épp a kávés szappanommal, aztán egy almaecetes öblítés (1-2 ek almaecet 1-2 l víz, ahogy épp adódik+ pár csepp rózsafa olaj). A rózsafaolaj kitűnően hidratál és az illata is finom. Tényleg finom selymes lett a hajam. De kézkrémnek is a legjobb. Ma suvickoltam, és egész nap mosószódás vízben taperoltam. Közel sem volt annyira gáz, mint egy vegyszer, de azért száraz érzetű lett a kezem. Egy kis shea és kész.

    VálaszTörlés
  10. Szia!

    Köszönöm Betti!
    Könnyesre nevettem magam a stílusodtól, meg a meghatottságtól...
    Nagyon-nagyon köszönöm!

    Viki

    VálaszTörlés
  11. Szia Viki, örülök, hogy te is itt vagy :-)
    Részemről az öröm, ha kicsit megvidámítottam vagy elérzékenyítettem a napodat :-).

    VálaszTörlés

Köszönöm, ha megtisztelsz a véleményeddel:-).