2010. szeptember 20., hétfő

Biri konyhája avagy az egyszerűbb, jobb!

           Mi dobhatná fel az ember unalmas hétfő reggelét jobban, mint egy savanyú kávé?:-). Szó se róla, az enyémet feldobta. Régebben anyáztam volna, de most ugye Recycling Biri elgondolkodott mostanság picikét. Na ez kicsit Balogh Tibis lett, aki így folytatná, megkeressük a kincset, ámde b@szunk átadni a Tejes embernek :-). Most legszívesebben én is így tennék, mert eddig akár 1 hetet is kibírt a nyers házi tejem a hűtőben, most meg 3 napot sem. Ebből mit fogok kihozni? Pedig fejben megvolt.
           Az egészséges táplálkozás ámokfutásom ugye a "le kéne fogyni" gondolattal kezdődött. Mint mindenről, a tejről is találtam hideget, meleget. Jöjjön először a kedvencem, a tej a kisbocinak való, nem az embernek. Hülye vagy fiam, ülj le , egyes. A tej, igenis finom, és én szeretem. Esküszöm, megpróbáltam meginni a szójatejet. HA minden Biriségemet összeszedem, és minden itthon fellelhető penetráns ízű vackot beletennék se tudnék olyat kutyulni. 
       Igyál zsírszegény tejet, és különben is a zsír is legyen zsírszegény. 
       Ezzel szemben igyál házitejet, mert a 21 napos agyonhomogénezett izék csak tej mellett vótak'. Mindent kipróbáltam. Lett is egy kedvenc, megfizethető, a közelemben kapható másfeles tejem. Persze a 21 napot felejtsd el. Hiába is írják rá. 1 hét és dobozíze van. De igazad van, nem romlott. Észre vettétek, hogy a mostani tejek nem savanyodnak meg? Csak mellékíze lesz, vagy keserű. Kérem vissza a jó kis megsavanyodós tejemet! Következő próba, házitej. A rákosborzasztói piacon van is választék, több termelő is kínálgatja a portékát. Elsőre azért szokni kell a házitej és tejföl ízét. Hovatovább, fiam kijelentette, hogy márpedig "Anya, nekem hozzál jó kis sparos műtejet".
        Aki ismer, tudja mennyire gyűlölök élelmiszert vásárolni. Te mennyire utálsz? Na, azt szorozd meg vagy tízzel, az vagyok én. De a friss tejet bizony gyakrabban és kisebb mennyiségben kell venni. Nem lehet vele telipakolni a bevásárlókosarat, hogy 2 hétig elég legyen :-(. Valahogy rá kell dumáljam a bocikat, hogy tovább elálló tejet gyártsanak. Szép feladat. Gondoltam egyet, ha már tej, legyen kövér, a joghurtom se legyen műtejből. Na, ez tényleg bejött. Nyáron ugye segít a napocska, télen a radiátor. De mi van közte? Arra ott a joghurtkészítő gép. De ha az sincs? Akkor.....forrald fel a házi tejet. Ha valamelyest lehűlt, kutyulj hozzá 1 doboz élőflórás joghurtot. (Nem muszáj a bifiduszos marhaság, úgyis kamu. A legegyszerűbb, natúr joghurt pont megteszi. A következő adaghoz már használhatod a saját joghurtodat is. Ha ügyes voltál, mindezt hétvégén csináltad, amikor is jó eséllyel, éppen most vettél ki valamit a sütőből, és már kellemesen melegre hűlt a forróból. A kis üvegekbe töltött, vagy akár kancsóban hagyott majdnemjoghurtodat lökd be a sütőbe és csapd rá az ajtót. Várj 5-6 órát. Ha ez nem elég, nyugodtan felejtsd bent éjszakára is. Reggel hűtő. Aztán készíts belőle egy finom reggelit! Mondjuk ilyet:
Na mi ez? Danone, fiam felismered? Gyümölcsjoghurt rostokkal.  És nem, a vaníliából és az eperből, még véletlenül sem lesz banán. Legalábbis itt "vidéken" nem. Mert mi is kell hozzá? GYÜÜÜÜMÖÖÖÖÖLCS!!!!.  Na látod, megy ez. Szóval, ha nem gyümölcsaromával ízesített fűrészporra vágysz egy tonna cukorral, és sok egyéb "finomsággal", kapj ki egy üveg házi joghurtot, apríts bele tetszőleges gyümölcsöt, amit biztosan felismersz, locsold meg egy kiskanál jó minőségű mézzel, és szórd meg egy kis zabpehellyel és/vagy lenmaggal. Nem tart tovább, mint elmenni a bótba', levenni a polcról, sorban állni, és hazahozni. Upsz, csorba a tányérom széle, de elsősorban reggelinek készült a drága, nem fotómodellnek :-)
       Jut eszembe nem tud valaki megdobni  pár őrült kefírgombával? Évekkel ezelőtt nevelgettem  őket, de öngyilkosok lettek, amíg elutaztam:(.
        Egyébként a romlott tejem most a konyhapulton fog alukálni 2-3 napot, aztán reményeim szerint túróvá avanzsál. (Ha nem jársz piacra, a SParban mintegy 200 ft/l áron találsz flakonos, hőkezelt házi tejet. ). De mit lehet még csinálni a joghurtból? Birizni. 
        A képes felünket ugye nem csak kenegetni szoktuk, jobb esetben le is mossuk. Félre értés ne essék, semmi bajom a tiszta vízzel, vagy a szappan víz kombóval. De jó lehet még a zöldagyag is, amit gyerek és férjriogató pakolásként is hasznosíthatunk :-). Ne lepődjünk meg azonban, ha szentelt vízzel locsolgatnak, vagy bőszen imádkozva kereszttel hadonásznak felénk, és skandálják, hogy távozz tőlem, gonosz lélek :-).
De ha nem akarunk Shrek-né asszonysággá változni, akkor sincs baj. Keverjünk egy joghurtos arclemosót. Nagyon jót tesz a zsír és vízhiányos bőrnek, de szerintem a többinek is. Hiszen a citrom igen jó fertőtlenítő és világosítja a foltokat. Illóolaja az egyik legerősebb antibakteriális olaj, a levendula mellett. Löttyünknek egyetlen hátránya van, hűtőben kell tartani, így ha olyan szenilis vagy, mint én, néha ráfelejtesz, milyen kincs van a hűtőajtódban.
Nem tom mit rinyálok ezzel a mindig pontos forrásmegjelöléssel, hiszen minden recept valakinek a receptje, ha sütiről van is szó, mégsem írjuk mindig oda, hogy Gizikétől kaptam :-).

RECIPE: Barbyka alapreceptje a valis oldalról 
- fél pohár joghurt (mostanság 1 pohár  másfél deci)
- 1 ek hidegen sajtolt olaj (napraforgó vagy oliva, de bármi lehet)
- 1+1/2 ek friss citromlé
Kutyuld össze, tedd üvegbe, vagy régebbi, tiszta flakonba, bármibe, ami zárható, és zutty a hűtőbe.
Én megturbóztam néhány csepp rózsafa olajjal is, mert hidratál, illatos és picit tartósít. De mehet bele levendula, teafa (ez baromi büdös, de nagyon hatékony) az antibakteriális hatás miatt. A fahéj és a szegfűszeg irritatív lehet, ne tegyél bele!! Vali szerint cédrus olajjal még hatékonyabb, mert nagyon jól oldja a pórusokban összegyűlt szennyeződéseket, de jó ellenszer a pattanások, az érdes bőr, és a korpás bőr ellen is. Nekem nem volt már úton van), így ez kimaradt. Majd  a következőbe.  2-3 hétig hűtőben simán eláll olajak nélkül is.  Az enyém 3 hetes és semmi baja. Az illatáról tudni fogod, ha már nem stabil. Használat előtt felrázandó!
Tegyél egy diónyit a tenyeredbe vagy vattakorongra, masszírozd át vele az arcodat és a nyakadat, majd langyos vízzel öblítsd le. Enyém lötty elég folyékony lett, mert ezt még a műtejes joghurtból csináltam, ami fura módon ha bármit beleteszek (méz, citromlé) egészen folyékonnyá válik, de a házi tejes ezt nem csinálja. 
Nem is mindig öblítem le, van amikor egyszerűen rákenem a krémet és kész.
        De készíthetsz belőle arcradírt is. Korpás szeborreás bőrre egyenesen kötelező heti 2 x radírozni. Ugyanis fokozottan "termelődnek" az elhalt hámsejtek, így nem engedik felszívódni a jó kis házikencéinket. Mi kell egy radírhoz? Egy alaplötty, és valami dörzsanyag. Az alap lehet joghurt, méz, akár olaj is, a dörzsanyag pedig szintén ami eszedbe jut. Cukor, só, darált dió, dara stb. Pl.:
1 tk joghurt
1 tk darált dió
Mehet is a reszelgetés :-). Nem áll el, ez kb 2x elég arcra. A maradékot kend a barátnődre, anyukádra,  a lábfejedre, vagy ahová tetszik. De akár meg is eheted :-). 
Az én rögtönzött radírom egy kis mézbe dobott tengeri só volt. De ezeket is lehet faxnizni. Mehet bele pici olaj (száraz bőrre mondjuk oliva, jojoba, avokádó,; zsíros problémásra szőlőmag olaj). De illókkal is meg lehet bolondítani. Zsíros, korpás szeborreásra grapefruit, teafa, szárazra a hidratáló olajok, rózsa, rózsafa, szantál, ylang-ylang, levendula. Én nem szoktam faxnizni, úgyis hamar lemosom, inkább a krémekbe kutyulom az illókat.
            Tegnap, amíg Bencével tanultam, hasznossá tettem magam, és megpuceváltam egy kisebb kazal fokhagymát, és mézbe fojtogattam őket. Jön a köhögős, takonykóros időszak, nincs jobb természetes antibiotikum a (fok)hagymánál és a méznél. És szerintem finom is. Van abban valami vidéki báj, amikor így néz ki a konyhaablakom :-).

Bal szélen a körömvirágom ázik. Holnap főzöm belőle a krémet. Reményeim szerint az egész családnak jut belőle. Középen biorépa és körömvirág keveréke macerálódik:-). (Kizárólag a kence kedvéért vettem biorépát, amúgy erős túlzásnak érzem a 2-3x-os szorzót a biogyümölcs, zöldségekért.) Hogy a kezdeti levegő ki tudjon belőle szökni, nem fedtem le. Magas A-vitamin tartalmú olaj lesz belőle, ami kitűnő bőrápoló,  a szép barna színünket is segít megőrizni, és jót tesz a  "körömágyásunknak"- idézet Lillától. És elég a répát macerálni, nem kell a dokit,  hogy írjon már fel nekünk jó kis szintetikus A-vitamin olajat. Következő, a lassan beérő, sokat emlegetett rózsaolajam. Végül a mézes fokhangya. :-). Még jó, hogy nem volt szivem kihajigálni a pofásabb lekváros üvegeket :-). Helyesek, nem?


4 megjegyzés:

  1. :-)
    Naaa, már a múltkor elindultam beszerző körútra.... mostmegmár, biztos, hogy megfertőztél ezzel a bijo kence-fice dologgal. Hát, kell nekem blogot olvasni???? :-)
    Írj a kutyáról inkább... az (nekem) olcsóbb buli! ;-)
    ...meggyek...megtekintem hazafelé az intézet rózsa kertjét...kell nekem pár marék illatos rózsaszirom... meg némi ez+az. (majd körbejárom a kertet... megtekintem mit lehet ilyenkor begyűjteni.Aztán körömvirágot honnan-e ???
    Fertőző vagy, te nő!!!! :-D

    VálaszTörlés
  2. Frisssssss hír!
    Lehet, hogy estére kefirgomba tulajdonos leszek. Állítólag kapok. Szeretnél?
    ...csak valami randit kell akkor összehoznunk...mégsem adhatom fel postán...

    VálaszTörlés
  3. Szia Bernadette!
    Már itt-ott olvastam Tőled nagyon humoros sorokat, asszem a Cosmio-n, aztán a Lukrécia oldalán láttam a blogod linkjét... akkor már kíváncsi voltam rá. :-)
    Jó kis blog, szó mi szó! :-)
    A joghurthoz gondoltam volna hozzászólni,(különben is látom, szegről végről fődik vagyunk, mert én is Rákosborzasztóról származtam el ide a közelkeletre :-P )szóval.
    Mi úgy csináljuk a joghurtot, hogy kb. negyven fokosra melegítjük a tejet (sok kísérletezés után ezt aztán egy szakirodalomban is olvastuk) aztán elég 2 literhez egy evőkanálnyi maradék élőflórás joghurt is, és ezt a fazekat szoktuk betakarni 2-3 törölközővel, hogy meleg maradjon. De ez a sütős dolog tetszik, ha éppen fennáll ez a konstelláció...
    És aztán mi ezzel szoktuk beoltani a következő adag tejet, már ha nem felejtünk el hagyni 1-2 kanálnyit belőle :-)

    Köszi a kenceficés ötleteket, meg a vidám perceket!

    VálaszTörlés
  4. Szia Ribizli!
    De aranyos nick :-). Üdv nálam, örülök, hogy jöttél, annak meg különösen, hogy szép lassan egyre több új arcot látok.
    És milyen a közelkelet? :-))Gondolom ott békésebb a Zöldvonal:-)
    Közben kezdek rájönni, hogy a joghurttal igen pazarlóan bántam, és többek szerint elég 1-2 evőkanállal hagyni az oltásra. Amióta házi tejből készítem, én is mindig hagyok belőle, és nem veszek újat. De a bótos tej sosem volt hozzá elég erős, és a végén egyre lágyabb és lágyabb joghurtot kaptam.
    Közben sikerült a túrót is megfőznöm, és lett ipari mennyiségű savóm is, aminek a feléből zsemlét sütöttem, a másik fele meg talán gyümölcsturmix-szá változik este. Bár hajöblítésre is nagyon ajánlják. Érdemes lenne kipróbálni.
    Remélem jönnek még kenceficés ötletek és vidám percek is :-)

    Dórika, visszatértem, itten tetszik még lenni valahol?

    VálaszTörlés

Köszönöm, ha megtisztelsz a véleményeddel:-).