2014. szeptember 10., szerda

OKTATÁS?

Borús idő, borús téma. Minden tele van a zseniális kísérleti tankönyvekben előforduló baromságokkal. Azt hiszem borítékolhatjuk, hogy a kísérlet máris megbukott. De nem is ezekre szeretnék kitérni. Annyi minden okosat írtak már előttem, felesleges lenne.
         De tegnap szülőin voltam. Szomorú, hogy az egész rendszer, mint általában, abból indul ki, hogy mindenki lusta, lop, csal hazudik. A gyerek lógós, a szülővel együtt. Politikusoknak gondolnak minket? Gyakorlatilag az összes szabályozás arra fut ki, hogy megnyomorítsa mind a gyerek, mind a pedagógus életét. A szülőket már meg sem említem. Nem egy tantárgyból hallottam azt tegnap, hogy igyekezni fogok minél több anyagot leadni, de nem fogjuk tudni befejezni. A legbosszantóbb ez a matematika és a magyar esetében. Amikor az alapokat kell letenni, begyakorolni. Mert a gyerek ott fog állni felsőben és nem tud továbblépni, mert nem volt idő begyakorolni az alapműveleteket. Vagy a helyesírást. De van jobb is. Egyszerre szemléltessük környezetből a petúniát és a tulipánt. Ja. Most. Aha, most nyílik a tulipán, ugye? Tankönyvszerző fiam, ülj le, egyes. Te nem tudod mikor nyílik a tulipán? Akkor ne írkájjá’ könyvet!
Folyamatosan azon nyüszögnek, hogy kevés időt tölt együtt a család, a gyerekek nem játszanak stb. Mikor? 4-ig iskolában van, sokszor még nincs kész a leckéje, mert annyi az anyag, hogy otthon folytatni kell, heti 2x edzés van, fél 7 után ér haza (amúgy meg lógós, nem akar mozogni sem). Az elmúlt években azt hallgattuk, hogy a gyerek ne legyen 8 óránál többet az iskolában, mert sok neki. Sőt, még a 8 is sok. Most meg már a törvény szerint is kilóg a 8 órából, ha azt veszem, hogy 7.45-re bent kell lenni és 4 előtt nem jöhet el. Nincs ezzel baj, a gyerekek rugalmasak, túlélik. Csak az elv, ami sántít.

Testnevelés: Semmi bajom a testneveléssel. Legyen erőnlétük, mozogjanak. Mindenki tudja, hogy a mozgás szerotonint termel, fokozza a vérbőséget, ezáltal serkenti az agyi funkciókat is. Stimmel. De. Akkor miért is nincs elég tornaterem? Miért nincs biztosítva a megfelelő átöltözési lehetőség külön a fiúknak és a lányoknak? Félreértés ne essék, ez nem az iskolák hibája. Megint kaptak egy olyan törvényt, amit be kell tartani és senkit sem érdekel, hogy hogyan. És nekünk még nincs okunk panaszra, mert van egy nagy udvar, műfüves focipálya és van egy darab tornaterem. Szerencsére a pedagógusok is viszonylag rugalmasak, már amiben lehetnek. És itt jön a feketeleves.
Testnevelés felmentés csak orvosi papírral kérhető!
Mert egyébként minden gyerek lusta dög és lógni akar a tesi óráról és az anyja meg partner ebben és folyton felmentést fog írni, ugye?
És mi van akkor, ha a gyerek elesett a bringával hétvégén, és a fél lábáról hiányzik a flazúr? Rohanjak a baleseti ügyeletre felmentést kérni? Vagy vonyítva kússzon a földön a nyílt sebekkel tornaórán? Az enyémeket néha a ragtapasz tartja össze :-). Vagy, amikor a kicsi lányok nagy lányok lesznek. Szerencsétlen még meg sem szokta a teste változásait. Mindene fáj. Legszívesebben a lábát összeszorítva ülne egy sarokban. Ehelyett tesi órán talicskázik. Biztosan kell? Különben ha jön a szakfütyi, meglátja, hogy a gyerek üldögél a padon és nincs papírja, előveszi a pedagógust.
Tisztelt törvényhozót is kiküldeném picikét sportolni, amikor fáj a feje, vagy a dereka, vagy a hétvégi focin elrúgták a bokáját. És nem, nem a pedagógus nem engedni. Nem engedheti. Ez a törvény.
De csodálatos az ebéd utáni tornaóra is. Mert nincs máskor idő, hely stb. Mert egyre több dolgot kell bezsúfolni egységnyi helyre.  Javaslom vegyük fel a tanmenetbe a tér-idő hajlítást is.
Felmérések. Ha a heti 5 testneveléssel az a cél, hogy a gyerekek megkedveljék a mozgást, nagyon rossz irányba megyünk. Könyörgöm, miért kell mindent kivesézni, számolni, értékelni? A mozgás valamilyen szinten egyéni. Persze fejleszthető, de ehhez is kell érzék. Miért kell, hogy valaki azt érezze, hogy szerencsétlen nyomorult, mert nem tud felmenni a kötélre negyedikben? Harmadikban cooper teszt? 4 perc fekvőtámasz? Általános harmadikban. 9 éves max. Várom mikor jön a teljes katonai menetfelszerelésben hegymenet vagy a vizesárokban kúszás. De tudnám javasolni még a traktorgumi átfordítás is. Á, kéne ezeknek a kis nyomoroncoknak egy kis Shaun T.




 A pedagógusnak olyan táblázatot kell leadni a gyerek képességeiről, mint egy nagyobb cég évi cashflow táblázata. És kapaszkodj, jön a testzsír mérés!!! Védőnénivel karöltve. Az ebédet már így sem eszik meg, mert törvényileg csökkenteni kellett a só mennyiségét. Hiába egészséges, ha ízetlen, nem fogják megenni. Én se enném. Nem lehet elég korán elkezdeni a testsúly miatti szorongás kialakítását. Lesz ezzel egy kis probléma. Szükség lesz még egy helyiségre. A táplálkozási zavar ambulanciának.

12.    Hiányzások igazolása
Kényes kérdés, tudom. Valószínűleg sokan nem is értenek majd velem egyet. Lehet, vihar a biliben problémának tűnik. Nem baj, kell a többféle vélemény.
Jogos kérés, teljesen elfogadható és szükséges, hogy telefonálj be a suliba, ha a gyerek nem megy. Így megbízhatóan tudni fogják, hogy ha nem szóltál, ellenben a gyerek nincs bent, akkor érdemes utánajárni, merre kóvályog.
És megint a de. Az első napon, amikor hiányzás után suliba megy, vinnie kell az igazolást. Elméletben logikus és akár érthető is….lenne.

Szerencsére ma már nem a kettőt köhint a gyerek küldjük meg Maripennel korszak van, így az ésszerűbb szülőknek teljesen felesleges azonnal orvoshoz rohanni. Több okból is. Mert semmi olyat nem fog mondani az orvos, amit mi magunk ne tudnánk. Mint pl, C-vitamin, folyadékpótlás, lázcsillapítás. Ha pár napig nem javul, úgyis elviszed. De ha pl. a gyerek migrénes, mert frontos, stresszelős. Vagy hasfájós, mint a lányom. (Fiammal sosem volt ilyen gond). Ilyenkor nagyon ritkán 1 azaz egy napot itthon tölt. Másnap már megy suliba. Teendő, hagyjam itthon a szédülős gyereket egyedül, amíg elkóválygok egy igazolásért. Vagy vigyem be a rendelőbe, ahol még összekaphat egy kis lázas fertőzést, köhögést, hányós virnyákot. Zseniális. De a rendelőben is biztosan örülnek a szülők, ha hányós virnyákos gyerekkel ott üldögélek egy órát. Kell a köhögés mellé. Amúgy is logikus, hogy teljesen szükségtelenül szaporítsuk a rendelőben üldögélő betegek számát, mert amúgy is üres a rendelő, és a doki is unatkozik.

       Az eddigi gyakorlatom alapján, gyerek iskolába el, én orvosi rendelőbe be, igazolást megkap és kész. 1 nap csúszással ugyan, de bent van a suliban az igazolás. Igen, értem én, hogy vannak lógós gyerekek. Azt is értem, hogy vannak lógós szülők. Vannak otthon részeg kábulatban fetrengő szülők is, akik szarnak rá, hogy a gyerek iskolában van-e? Vannak. Mindig is lesznek. De nem ez a nagy átlag. És ők továbbra sem fognak mást csinálni. Ellenben az olyan hülyék, akik próbálnak felelősségteljesen, normálisan gyereket nevelni az ilyen felesleges szigorítások miatt szívnak.
      Az a baj, hogy hiába jó a szándék, ha idióta és átgondolatlan a kivitelezés. Tudjuk jól, hogy a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve.

4 megjegyzés:

  1. Jajj, Nyuli! SAJNOS, minden szavaddal egyetértek, mind szülőként, mind tanárként. Szörnyű, ami folyik!
    (A gyerekek tútterheléséhez megjegyzem, hogy tavaly a Kevének elsőben 27 (!!!) órája volt. Szerencsétlen kölyök év vége felé már annyira ki volt ütve, hogy a hétfő-keddeket még bírta de szerdánként már minden délután aludt itthon vagy 2 órát és még így is nyűgös volt, pedig el tudtam hozni napközi előtt a suliból. Így nehéz itthon értelmesen tölteni az időt, ami csak annyira volt elég, hogy lecke, kipakol, bepakol, kifarag)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És még ezzel az óraszámmal sem érnek az anyag végére. Durva. Látom, hogy szegény tanárok is küzdenek erősen. Az a szerencse, hogy rutinos pedagógusaink vannak és nem hagyják, hogy a mennyiség miatt a minőség csorbát szenvedjen. Látom, hogy amit lehet megtesznek, hogy kreatív legyen az oktatás, de számonkérhető. Nagyon nyomják az olvasás-szövegértést. Alsóban ez még könnyebb, de felsőben el se tudom képzelni hogy oldják meg. Sokan arra hivatkoznak, hogy mi is Túléltük. De ez közel sem az, ami akkor volt. Nem mondom, hogy búra alatt kell gyereket nevelni, de hagyni kellene gyereknek lenni. Nem biztos, hogy egy 7 évesnek már tudnia kell, hogy az élet sem kíméli, ha nem teljesít erőn felül.

      Törlés
  2. Nem sózzák az ételt?Akkor lehet vinni a tisztasági csomagban a wc papir mellett kis szalvétába behajtva sót,aztán ennyi.
    Az orvosi igazolást én pedig úgy oldom meg,hogy már akkor kérem,amikor betegen először megyünk.A doktor bácsi úgyis megkérdezi-és mikor szeretne menni iskolába?;-)
    Most nem tudom mi a helyzet,mert ugyanis mi már kinőttük a gyerekorvost....
    Menstruációs fájdalom,már minden óvodás tudja:Algoflex M :-) Aztán mehet a talicskázás az úgyis jó,mert abban a pózban a gyerek alulról pont rálát a testére és megismeri:-D
    Nyugi-eddig is volt valahogy,mindig is lesz valahogy.Most is van valahogy,csak sokkal szarabb mint régen...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt mondják a gyerekek, hogy ehetetlenül ízetlen minden. Pedig Bence volt, akinek megérte befizetni, mert 3x evett régen mindenből, most meg azt mondja pocsék. Pedig amúgy gusztusos az étel, meg próbálnak egészséges kajákat adni. De ízetlen.

      Na épp az a bajom, hogy már először sem akarok elmenni az orvoshoz, ha nincs miért. Akkor megyek, ha biztosan tudom, hogy többet tud tenni, mint én.

      Törlés

Köszönöm, ha megtisztelsz a véleményeddel:-).