2015. június 19., péntek

Kék és citromsárga

Ígértem, hogy jönnek még titkosak.


Lilla ötödikes lesz, elköszön az alsós tanító néniktől. Mariann néni nem volt kérdés. Szinte biztos voltam benne, hogy türkiz. 


És abban is biztos voltam, hogy még egy Kutas-Keresztes Ági kendő lesz, mégpedig az Amaryllis. Engem sokkal inkább fuksziára emlékeztet ez a minta. 


Magamnak már kötöttem egyet más színben és nagyon szeretem hordani is készíteni is. A fonalat már korábban kigondoltam. Fibra Natura Cotton True Sport típusú vékony pamutot választottam, elsősorban a színe miatt. Nagyon finom, puha fonal, a blokkolást jól tartja. Azért biztos, ami biztos, meggőzöltem. Tettem bele néhány gyöngyöt, de épp csak egy hajszálnyi csillogást akartam, így türkiz lett a gyöngy is. 


A bogyót másképp csináltam, mert nem tetszett az eredeti. Nekem a horgolótűvel készített bogyó vált be legjobban.


És itt jön a bonyodalom, mert bonyodalomnak mindig kell lennie.
Fogalmam sem volt, hogy Zsófi néni milyen színt szeret. Legtöbbször természetes anyagú és egyszerű vonalvezetésű ruhákat láttam rajta, nem túl színeseket. Lilla kiderítette, hogy sárga. Na de milyen sárga? Egy kendő azért nem pici, ezért úgy döntöttem, nem csinálok szegényből kanárit, így egy finom, átmenetes, halványabb sárgát választottam, ami illik a sötét hajához. 


Szintén tiszta pamut fonal, Lana Gatto Ninfea. Picit keményebb, mint a Fibra Natura, de még mindig kellemesen puha és szép a fénye. 3 volt összesen a bótba’, fejben eldöntöttem, hogy a Blé művésznevű kendőt fogom kötni, ami kicsit sportos, kicsit csipkés. Régi vágyam volt ez a kendő.
Szombaton elkezdtem. Már az elején sem voltam kibékülve vele. A minta nélkülöz minden logikát, legalábbis kezdetben. És még hibás is. Felmentem a tervező oldalára, hátha kiadott javítást. Nem adott ki, ellenben mindenki dicsérgette. Klassz. Ez akkor is hibás. A matek az matek. Az már csak apró nehezítés volt, hogy a fő minta ábrája olyan apró volt, hogy inkább átrajzoltam kézzel. Megvágva, nagyítva egyszerűen szétesett olvashatatlanra. Szombattól kötögettem lelkesen, hétfőn hajnali 4-ig, kedden délelőtt, majd délben úgy döntöttem, nem tetszik. A minta agyonverte a fonalat, a fonal a mintát és még púpos is a közepe és sok sok sok, úgy ahogy van. Nincs benne semmi finomság. Vesznie kell. Oké, van 2 napom. És Áginak meg még egy mintája ebben az e-bookban, ami éppen megfelel mindenféle kritériumnak. Azért megnéztem még másik 20-at is, hátha más véleményen leszek. De nem. A LilyMagnolia könnyed, nem túl csipkés és jól áll neki az átmenetes fonal. 


Az első öltéseknél megszűnt az a nyugtalanság, ami a Blé-nél végig bennem volt. Ez az! Nagyon szerettem kötni, bár mégsem volt annyira haladós, mint azt elsőre gondoltam. Lehet, hogy a fonal sem lesz elég….és a Gombolydában sincs. Ha lenne, se lenne időm bemenni érte. Csütörtök dél van, este át kell adni, és még mindig hátravan 15 nagyon hosszú sor. M-es méretet kötöttem, de az S-es csipkével, így elég lett a fonal is. Úgy látszik a Gondviselés intézte így, mert bevallom jobban tetszik, mint szélesebb szegéllyel, amivel valószínűleg kötöttem volna, ha több fonalam van. 3 gombócot majdnem teljesen megevett.



1,5 óra múlva oda kell adnom és most esett le a tűről. A pamut frissen kötve kócos. Muszáj átöblíteni, blokkolni. Gyors áztatás, kapott egy centrifugát mosózsákban, kicipeltem az ágytakarókat a teraszra az asztalra, rátűztem, hogy a friss levegőn gyorsabban száradjon. 


Közben vasalgattam, de csak óvatosan, ne lapítsam szét a mintát. Oké, hajszárító. Végül felváltva, hárman szárítottuk, közben rohangásztam a gyerekek között, hogy mit vegyenek fel, hajfonás stb. Oké, apa vidd el őket, majd utánuk viszem az ajándékot. De kész lett. Frissen mosva, blokkolva, mindkét kendő időben odaért. Hú! 

15 megjegyzés:

  1. Nyuszika!
    Azzzzzooonnnaaaal kendőt akarok kötni! Vagy hordani! Jóóóóóó....inkább kötni! Mondjuk...esélyem sincs így a bizonyítvány írás/nyomtatás közepén, az érettségik előtt. :-(
    Nálunk mééé nincs ilyen bóóót? Ahol ilyen meseszépekvannak fonalból? Ilyeneket én is akarok kötni! Beléjük szerelmesedtem!
    Meseszépségesek lettek! :-)
    Büszke vagyok rád! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Aranyom :-). Jó messze van innen is a bót. El kéne mennünk oda bandázni.

      Törlés
    2. Ok! Mikor? :-)
      Jövő héten érettségi...de aztán már szabad leszek nagyjából. :-D Majd veszek fel hitelt, mert ez a túra sokba fog kerülni... :-D

      Törlés
  2. Betti! A kendők mesésen szépek. Ha majd kitör a nyári szünet, csak belefogok ezekbe a kendőkbe, itt várnak a minták egy ideje. :)
    A tanító nénik biztosan örültek a gyönyörű ajándéknak.

    VálaszTörlés
  3. Na rám is ilyenkor jönne a köthetnék :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye? Én is így szoktam. Mindig amit éppen nézegetek, azt kívánom meg.

      Törlés
  4. Son preciosos!!!! no podría elegir, son muy bonitos los dos

    VálaszTörlés
  5. Csak a fejemet kapkodnám ha nem tudnám, hogy nálatok ez a kavalkád nem megszokott. Jól szórakoztam a harci állapot felvázolásán, a kendőkre pedig csak azt tudom írni, hogy mesések, gyönyörűek. Bármilyen fajta kézimunkát részesítesz éppen előnyben, a végeredmény mindig precíz, tökéletes!❤️

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Aranyom :-)! Ugyanez a véleményem a te munkáidról ❤️.

      Törlés

Köszönöm, ha megtisztelsz a véleményeddel:-).