2017. április 10., hétfő

Tavasz és egyéb okosságok

Kitört a tavasz, így megszaporodtak a tennivalók. Szétbombáztuk a kertet. 
Rombolásban láthatólag marha jók vagyunk, az építés már nehezebb feladat. Egyébként ez nem is igaz, a rombolás a legszemetebb része a dolognak, és úgy tűnik, az előkert egyik felében ezzel végeztünk is, és a ház melletti egyik részen is az építés jön. Egészen kis munkának tűnik a képen, de nagyon nem az. Minden növényt kivettünk szinte, bokrokat átköltöztettünk, és a munka oroszlánrésze a borókák átköltöztetése volt, aki igen ragaszkodó népség, nem nagyon akarták elhagyni eredeti helyüket, fenemód kapaszkodtak. Pár éve jó ötletnek tűnt, végigültetni a kis gömbfejű változattal a járda melletti részt. "Ó, nem lesz nagy, néha picit meg kell metszeni". Aha, néha. Picit. Ekkorák voltak. Ráadásul iszonyatosan szúr, úgyhogy költözniük kellett. Ha már költöztek, akkor olyan helyen legyenek szúrósak, ahol fizikailag akadályozzák Bella repkedési törekvéseit. Ugyan már régen rántotta át a kerítésen a gravitáció, de szeretném, ha még csak kísértésbe se esne. 
Most fotózom a kertet több irányból, kb. két óránként, hogy lássam a napsütéses órák számát és legalább nagyából oda ültessem az adott növényt, ahol ő lenni szeret, mert eddig én döntöttem el, hogy márpedig te itt fogsz lakni. Igen gyakran nem akart :-). Egyébként minimál dizájnra törekszem, illetve ahogy a fóliázásbl is látszik, minimál munkára, különben napi 3-4 órát nyugodt szívvel el lehetne szüttyögni a kertben. Nem is erről akartam írni, ez csak önmagam mentegetése, miért nem írtam és alkottam az elmúlt héten J.


De hamarosan végre irányba áll kedvenc Vénuszom, megint jönnek az alkotó energiák. Legalábbis őszintén remélem. Addig is a kötögetés tűnt a legegyszerűbbnek, mert alkotni azért kell. De ez kisebb bonyodalommal jár, hiszen a fonalam adott, a mintám adott, csak csinálni kell.
Még egy téves elképzelés. Már, ha rólam van szó. Minta kinyomtat, kötéspróba megköt. Úgy 5x, mert egyik sem tetszett. Végül kiegyeztem 3,5-es tűben. Jöhet a méretezés. Köszke. Az én kötéspróbám egészen más lett, de elképzelni sem tudom azt a fonalat, amivel ugyanarra a megoldásra jutnék, mint a tervező. A Fibra Natura Cotton true Sport fonala az egyik legvékonyabb pamut. Ennél csak a horgolók vékonyabbak.
Gyöngyözni is kellene, de az eredeti minta roppant egyszerűen és nagyvonalúan fogalmaz, a végén varrd fel a gyöngyöket a fotó szerint. A fotók inkább sejtetik, mint biztosan láttatják a gyöngyök helyét, úgyhogy majd én kitalálom, hogy legyen, főleg, mert bele akarom kötni, úgy stabilabb.

Camisole top

Következő probléma a kezdés. Ezt azok fogják érteni, akik maguk is kötnek. Ha azzal a felszedéssel kezdem, amivel anya tanította és a leggyorsabb megoldás, akkor lesz a visszáján egy plussz sorom, ami nem jó, mert egy hullámos csipkemintával kezdek, az első sorban. Csoportokban is feltettem a kérdést, közös erővel megtaláltuk az összes létező szemfelszedési módot, végül csak az maradt, amit néha alkalmaztam, mert marha lassú, és közel sem lesz olyan szép, mint a long tail cast on, de végül ez maradt, már a neve is hűen tükrözi, hogy ez bizony egy slow version. A linken épp az ámerikás van, de magyarul is így kell csinálni, csak a bal kezem mutatujjára van tekerve a fonal
További probléma, ez egy full egyenes szabású top. Én meg minden vagyok, de egyenes semmiképp. Valahová szűkítőket kell tennem. De egy teljes csipkében, hova? Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a mintának nincsen rajza. Ennek az az oka, hogy lehetetlen lerajzolni, ugyanis soronként változik a szemszám, nagyjából 13 soronként egyenlítődik ki. Olyan megoldást is láttam, hogy kisebbre veszik a tűt a szűkített részen, majd újra nagyobbra. Ez annyira nem tetszett, bár kétségtelen, hogy a legegyszerűbb megoldás, de nem ad fokozatosságot, ahogy egy íves fogyasztás. Ha az oldalába teszem, minimum 6 szemet bele kellene tennem, ami nem is elég, mert a fogyó szemek belelógnak majd a követhetetlen csipkébe.
Úgy döntöttem, körben kötöm, és az oldalvonalon fogok fogyasztani, mégpedig valamelyik tripla áthúzással és megpróbálom valahogy okosan csökkenteni és szaporítani a csipkemintát. Majd közben matekozok. Ha beleszorítom magam lehetetlen megoldásokba, általában kiderül, hogy nem is lehetetlenek.
Annyiban megkönnyítettem a dolgomat, hogy még az ÚPK-hoz vettem az Amy herzog féle Customfit oldalon előfizetést. Épp le akartam mondani, mert hónapokig nem használtam, de azt hiszem, végül marad. Ugyanis az oldal arról szól, hogy a kötéspróbád és a méreteid alapján mind a kész mintákból, mind pedig magadnak összeállíthatsz egy tetszőleges kötött akármit. Hátránya, hogy top down-t nem kezel, de minden másra kiváló. Rengeteg beállítási lehetőség van a kivágás formájától és mélységétől az ujja hosszáig, lazaságig, testalkatig. Minimum 3-at összeraktam, mire egyet kiválasztottam. Így két mintát kell majd összelőnöm. Egyik a minta-minta, a másik pedig maga a matek.

Kezdem úgy érezni, hogy már januárban el kellett volna kezdeni, ugyanis jelen állapotában cca. fél óra alatt van meg egy sor. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, ha megtisztelsz a véleményeddel:-).