2010. február 8., hétfő

Táplálék és kiegészítők

        Kicsit kritikus szemmel fogok ma írni. Ha már ennyit böngészgettem, gondoltam spórolok nektek egy kis időt, és megosztom a tapasztalatokat, hogy ha már rászántuk magunkat egy egészségesebb életre, mi az, amit ennek szellemében a pénztárcánk egészségéért is tehetünk. Nem célom szakemberként tetszelegni és nem kinyilatkoztatás, hogy csak ez a jó, pusztán a véleményem és a sok-sok olvasmányom lényege.
        Még mindig vitatott, hogy lehet-e a vitaminokat túladagolni? Anno azt tanultam igen, ma már az a trend, hogy igen is meg nem is. Ami tuti az az, hogy a táplálékkal nem jutunk elég vitaminhoz, ásványi anyaghoz, még ha mégoly gondosan válogatunk is.  Ez itt nem a reklám helye, semmilyen érdekeltségem nincs ebben  a webshopban, pusztán itt szoktam vásárolni, és megbízhatónak, korrektnek tartom őket. 
         Feltétlenül kellenek-e táplálékkiegészítők a fogyókúrához? Nem feltétlenül, de van, ami fogyókúra nélkül is ajánlott. Főleg ezekben a téli napokban.
Az alap, amit a kedvenc amerikai társaságom is ajánl, -akikről már írtam előzőleg - egy jó minőségű multivitamin. A hangsúly a JÓ és nem a drága, vagy agyonreklámozott. Bár sok esetben van összefüggés, de most azt hiszem jó megoldást találtam. 
Vannak átlag embereknek, és sportolóknak szánt vitaminok. Én ugyan heti 6x 1 órát mozgok, de nem gondolom, hogy a sportvitaminra lenne szükségem. Ugyanis azokból is a jobb minőségűek nagyon erősek B-komplexben. Általában, de nem mindig ez az étvágy megnövekedésével jár. Ami egy testépítőnél, aki a tömegelés időszakában 8000 kcal értékes tápanyagot magához vesz, nem gond. De nekünk probléma lehet. Érdemes még figyelni a calcium, vas, króm, jód, cink, c-vitamin, magnézium tartalomra, és persze az ár sem megvetendő. A c-vitamin általában mindegyikben kevés, bár ha azt veszem alapul, hogy az emberek nagy része azt gondolja, ha bekap egy 20 mg-os drazsét, akkor minden frankó, akkor még ezek is túllőttek. Én még + 1000 mg c-vit-t viszek be. Aki dohányzik, annak pedig mindenképpen ez az alap. Azért ajánlom az elsősorban sportolóknak gyártó neves cégeket, mert ők nem engedhetik meg maguknak a silány minőséget. Mondhatod, hogy a Béres sem. Lehet, de már most mondom, hogy az ilyen aktival, meg centrum féle marhaságokat felejtsd is el. MIndjárt mutatok egy összehasonlító táblázatot, amiben ugyan pár dologban nincs releváns különbség, de az árban annál inkább. Ugyan az én és még sokak kedvenc gyártója a Scitec (az övéké brutális B-komplexben), de ezt történetesen a Bio-tech gyártotta. Az ára ebben a bótban 2160 ,- jó magyar forint. Hatóanyagai:
BioTech USA One-A-Day
Összetétel:
Egy adag mérete: 1 tabletta
Adagok Száma: 100
Adagonként tartalmaz DV %
Vitamin A (as palmitate) 5500 IU 110
Vitamin C (as Ascorbic Acid) 120 mg 200%
Vitamin D (as ergocalciferol) 400 IU 100%
Vitamin E (as dl-alpha tocopherol acetate) 30 IU 100%
Vitamin B1 (as Thiamine Mononitrate) 3 mg 200%
Vitamin B2 (Riboflavin) 3 mg 176%
Niacin (as niacinamide) 30 mg 150%
Vitamin B6 (as pyridoxine HCl) 3 mg 150%
Folic Acid 400 µg 100%
Vitamin B12 (as cyanocobalamine) 9 µg 150%
Biotin 15 µg 5%
Pantothenic Acid (as d-Calcium Pantothenate) 10 mg 100%
Calcium (as Dicalcium Phosphate) 40 mg 4%
Iron (Ferrous Fumarate) 27 mg 150%
Phosphorus (as dicalcium phosphate) 31 mg 4%
Iodine (as Potassium iodide) 150 µg 100%
Magnesium (as magnesium oxide) 100 mg 25%
Zinc (as Zinc Sulfate) 15 mg 100%
Selenium (as Sodium Selenite) 10 µg 14%
Manganese (as Manganese Sulfate) 5 mg 250%
Chromium (as chromium chloride) 15 µg 13%
Molybdenum (as Sodium Molybdate) 15 µg 20%
Chloride (as potassium chloride) 8 mg 235%
Potassium (as potassium chloride) 8 mg 229%






És most összehasonlításként nézzük az Aktival Max-ot. A képet innen vettem.

Az igazi varázslat az árban van. 90 db 4865,- ft. Szintén napi 1 tablettával. De össze lehet hasonlítani a C-vitaminok vagy egyéb kiegészítők árait is. Támogatom én a magyar ipart, de nem a saját rovásomra :-). Már amennyiben Béresék még magyar tulajdonban vannak. Ronda dolog, hogy éppen őket emeltem ki, ez pusztán véletlen. Mondhatnám a Supradynt vagy más egyéb köztudatban lévő multivitaminokat is.

           A másik kiegészítő a fehérje. Ha aktívan sportolsz, diétázol az izmaid megtartásához (persze valamennyi veszteség elkerülhetetlen) célszerű megemelned a fehérje bevitelt. Vigyázat, a tej inkább szénhidrát, mint fehérje. Ezzel együtt semmi bajom vele, ez csak egy tény. De sovány túró, joghurt, kefir, sovány sajtok, sovány húsok, és még a mandula tartozik ide. De én nem vagyok annyira húsos! Már nem a formáimat illetően, hanem az étkezésemet :-). Ezért tartok itthon "gyúrós port" :-). Ezt ne úgy képzeljétek el, hogy öcsém, ettől mekkorára fogok nőni. Ez inkább olyasmi, mintha leturmixolnál egy csirkemellet :-). De ezt be tudom dobni  a táskámba, ha úton vagyok, és nincs lehetőségem normális ételhez jutni napközben. 1 max 2 étkezés kiváltható vele. Vízzel is iható, így nem gond, bármikor felhigíthatom. És még egy óriási előnye van. Pótolja az édességet. Az én kedvencem sokféle ízben kapható, mondjuk kókuszos csokisban, ami olyan, mint ha Bounty csokit innál :-). Csak töredék az energiatartalma. A paletta itt is nagyon széles. Egy a lényeg, nem mindig az a jó, ami szója. Ebben az esetben kifejezetten nem. A tiszta tejsavófehérje tekinthető magas minőségű fehérjének, nem mellesleg nincs is az a rossz szójás mellékíze. Más a helyzet, ha laktózérzékeny vagy. 
      Ezeket felturbózhatod egy marék gyümölccsel is. Nem, itt sem ajánlom pl. a könnyen elérhető DM-es vagy egyéb fehérjének kikiáltott diétás turmixokat. A diétás turmixoknak igen magas -érthetetlen módon- a szénhidrát tartalma. Jobban jársz egy tiszta fehérjével. És még valami. Ha azt látod 100 % whey protein. Ez nem azt jelenti, hogy 100 %-ban fehérjét tartalmaz, hanem azt, hogy az összes fehérjetartalom 100 %-a tejsavófehérje., és nem valami kevert vacak. Ebből is a Scitecre esküszöm.
        Van még valami, ami hasznos lehet. Nekem mindenképp. Az omega 3. Ezzel is jobban jártok a professzionálissal, mint egy bioboltossal. Én ezt  választottam. A vegyes egyszerű halolaj kapszulák nem minden esetben tiszta telítelen zsírsavak, és 60 db kerül kb. ugyanennyibe. Mire jó? Immunerősítő, nagyon jót tesz az ízületeknek, a szív és érrendszernek. Fogyókúra esetén amúgy is drasztikusan csökkentjük a zsírok bevitelét, ennek a Jó zsírok" is áldozatul szoktak esni. Főleg nálam, aki nem szereti a halat. Illetve amiket szeretek, azt a pénztárcám nem szereti :-) (lazac, tengeri herkentyűk).
       Ha van egy jó multivitaminod, nem nagyon van szükség egyébre. 
Ó és jön a kedvencem. Ezer fórum szól a következő kérdésről : mennyit fogyhatok, ha ezt vagy azt a szírégetőt eszem?  Semennyit. Önmagában ugyanis a zsírégetők nem fogyasztanak. Vannak az ún. termogenikus zsírégetők, amik elvben akkor is "égetnek", ha nem mozogsz, de csúnya hátulütőjük van. Megpörgetik az alapanyagcserédet, és vele téged is. A többi pedig pl. az L- karnitin kizárólag mozgással együtt működik, az általad mozgással leküzdött zsírt szállítja el. A fogyókúrák sikerét max 3-5 %-kal növelik .Amíg bőven van miből fogynod, teljesen felesleges. Esetleg az utolsó 2-3 kg esetén érdemes megkockáztatni, de semmi sem garantált :-).
        Megfelelő táplálkozás és mozgás nélkül nem fogsz jó eredményt elérni, és főleg megtartani.

3 megjegyzés:

  1. Na, ez megint egy jó kis adag infó, köszönet érte! Én is sok C-vitamint eszek, a többit már kevésbé. Mi a Lenkei-félét faljuk, az uram a komplex napi vitaminadagot, én elsikkasztom a magamét, maradok a C-nél:o)

    VálaszTörlés
  2. Azt egy darabig én is ettem, csak teli lett a cipőm, hogy minden alkalommal agitáltak valami scientológiai szaklap felé, meg amikor rohantam, akkor is a kezembe nyomtak midenféle doksit, hogy töltsem ki, hogy ők milyen piszok jók :-). És az ára is hmmmm. Emellett idegen volt kicsit annak a marék kapszulának a nagyon színes, műanyag "háza".
    Igazából még mindig Sunrideren élek, vagyis a kapszulákat inkább a család többi tagjába tuszkolom marékszámra, én golyóálló vagyok, megelégszem a teákkal :-). A multit is csak a sport miatt kezdtem, az omegát meg a térdem és a sport nem túl szívélyes kapcsolata miatt :-).

    VálaszTörlés
  3. Drágám, vár Rád nálam egy díj, kukk be!

    VálaszTörlés

Köszönöm, ha megtisztelsz a véleményeddel:-).