2009. november 19., csütörtök

jajj jajj jajj, aranyos cillagjaim.....


.....hogy hogyan tud így elromóni egy ilyen szép nap. Hogy nőjön gitár a gyomrába, oszt a rák pengesse. (akcentussal olvasandó :-)). Reggel főkelek, oszt kinézek az ablakon, miután e'húztam a comagolópapírot, osztan látom, süt az a drága napocska. Hideg se nincsen. Mondom az nagyon faintos, mer nem köll fölvenni a nagyanyám torpedóját. Oszt azzal meg az a baj, hogy úgy félévente ki köll mosni, oszt olyan nehezen szárad, hogy inkább e'se rontom. Szal, e'viszem a kis Zsaklinkát  az óvodába(ezt ma hallottam:-)Jó név. Rézműves Zsaklin:-)). Osztan bemenek én abbaja az Apehba.
     Na moszt elmondom ám nektek az igazat, a valóságosat. Gondótam, emegyek én arraja a pijacra, oszt kérek egy standot. Tudjátok ottan azon a világhálón vanaza Meskál vagy mi. Ja, az a másik bizniszem, bocs. Meska, najaz. Aszonták nekem a kislyánykák, szedjed befele a lábadat, osztan kérjé egy 7-es adószámot kézműves tevékenységre. Meg amúgy is má megakartam kérdezni azt az asszonyt, aki ottan van az ablak mögött, az biztos tudja, hogy most akko köll-e fizetni valami járandóságot, mer' eladtam a lovaskocsit. Rozzant is vót má, meg a lovak se nagyon bírták, oszt megalkudtam az egyik komával, oszt adott érte 3 forintot. Na, a fináncok meg aszonták abból nekik is köll adni. Mer én olyan böcsületes vagyok ám, meg a bátyáim is mind a 16-an. No, aszongya az asszony, miko mondom neki, kedveském mondja mán meg nekem, mi itten a stájsz, mer én ezen el nem megyek, csak ha rálépek. Aszongya, ottan van az a 0, oszt nem köll fizetni semmit. Na rögtön kisütött ám még jobban az a drága napocska, egyem a szivit, de mondja az asszony, hogy főzzek jó kondér bablevest, oszt pakoljak be a hátyiba, mer be köll menni a főispánságra, mer eztet a számot a pijacozáshoz csak ők adhassák ki a részemre.
Na főpattanok a lovaskocsira, oszt nagy nehezen leparkírozok ottan a susnyásba'. Aszongya nekem ott az a csinos, hajzatában hiányos fiatalember, hogy aztat a nyomtatványot köll kitőteni. More, én jártam ám az oskolába, mind a 6 elemit elvégeztem, mire 16 éves vótam, de ebből egy büdös kurva szót se értettem. Beixeltem, ahova sejtettem, hogy a nevemet kérdezik, remélem ők is úgy óvasták, hogy Rézműves Margit, osztan látom, hogy ott azon a pittyegőn, mintha az a 4 szám lenne, mint az én ficnimen, amit ottan a jósgép kiköpött nekem. No, oda dzsanelok ahhoz az asszonyhoz is oszt mondom neki, " na figyejjé ide kicsi szivem. én megkötök neked itten a szemed láttra, halljak meg 3 pullóvert, meg egy olyan garbósat is, de hogy én ezt nem tom kitőteni, az úgy igaz, minthogy itten állok. Elsorolom neki mind az összes tényállást erről' a pijacos dologrul, ugye, oszt nem érti. Elő vesz nekem valami Bibliát, de apám, ebbe csak számok vótak. Oszt kérdezi, mi leszen a tevékenység száma. Ha' mucikám, ha tudnám, nem lennék itt. Gondótam majd maga megmonyja, mer maga van ottan a kalickába. Aszongya nekem, híjjam má fől azt a másik asszonyságot, aki ottan majdnem mellettem árulja a kendőt a vödörbül. Na, megvan az info. De ennek a nyanyának ez se vót jó. Az csak vállalkozóknak jó. Amit maga akar, ahhoz csak 6,7,9-es elejű számok jók. Mondom szivi, nem a lotyószámokat kérdeztem, csak akarok menni arra a pijacra, oszt nem akarom, hogy csorba essék a böcsületemen, oszt jó megb......az adóhivatal. Hát akkor ő meg nem tud nekem segíteni, mer kereskedni ezekkel se lehet. Mondom, akko meg mi a tosznak akarnék a pijacra menni, megsétáltatni a portékát, meg a purdékat? Hát aztat ő nem tudja, meg hívjam föl azt a KSH-t vagy ki a rákot, osztan majd azok megmondják. Meg különben is, ha ez nem vállalkozás, akko nyilatkozzak, mibül élek. Na, az kéne még nekem, meg a radai rosseb. Maj' 3 ft-ér megengedem, hogy az APEH a bugyimba' kotorásszon. Úgyhogy így jártam el ma. Dikkmá, osztan ezek meg jó megvezettek, oszt még pijac se nincsen. Pedig én olyan franyán megterveztem. Még van ám nekem lógóm is. Osztan nem engednek ezek engem odaja. No főszállok a bakra, oszt mondom gyíjjja, közben sűrűn emlegetem az adóhivatal édesanyjának ledér előéletit, oszt közbe lehet az ólombetét a bakancs orrába megszaladt, de csak kicsikét, mer én figyelek ám a gyorshajtásra, oszt lehet, hogy ottan a sünöknek meg bemosolyogtam.
Na mostan kéne átalmenni az én barátosnőmhöz, oszt jó megnézni annak az ágyaspálesznek mi van az ajján.
na, minden szépet és jót tinektek, oszt malaresz a dzsalesz.
Margit.

Komolyan, akinek van tippje erről a 7-es adószámos tréfáról írjon má nekem lécci'

16 megjegyzés:

  1. :-DD Bocsi , de a röhögéstől alig tudok irni... a mákgubón nézted már ott le van írva a frankó.Amúgy én úgy tudom , h a 7.es az csak szolgáltatásra jó, pl:Óraadás vagy ilyesmi...

    VálaszTörlés
  2. Osztán ossza meg velünk, mer' engöm is piszgálgat a pijjacos dolog! Én meg fűznék szép kis nyakbavalót az asszonkáknak!

    VálaszTörlés
  3. Megpróbálok infót szerezni egy adótanácsadótól, miután leküzdöttem az írás elolvasása okozta röhögőgörcsöt :D
    Ha megtudok valamit, akkor megírom nektek is.

    VálaszTörlés
  4. Há' Margit, jó jártá!
    Rég röhögtem ennyit! Köszi ;) :DDDDD

    VálaszTörlés
  5. Szia, nagyon jól írsz! :)
    Én szerény ismereteimmel azt javaslom, hogy ha van kék kiskönyved (munkavállalói) akkor egy-egy alkalomra kössél valakivel megbízást, hogy neki árusítasz. És akkor csak a havi egészségügyi ellátást kell (legalábbis ajánlott) fizetni. Ez a legutóbbi info-m a témáról azoknak, akik nem bírnak fenntartani önállóan egy válalkozást.

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm:-)
    Az alkalmi munkavállalósra gondolsz? A TB-t így is fizetem magamnak. Pont ezt magyaráztam a néninek, hogy ennyi bevételre, ami nekem ebből lesz, nem érdemes semmilyen vállalkozást alapítani. Ha sarkosan nézem, akkor meg vehetjük szolgáltatásnak is, hiszen itt az igazi érték maga a kézimunka, ergo az én szolgáltatásom. Én megmutatom mit tudok, és kérésre elkészítem.
    Polly neked is köszi, ha megkérdezed.
    Meg aszonta a néni, hogy főállást kell beixelni, ha nincs más. Mondom ja, de akkor meg közlik, hogy fizessek be harmicakárhányezer TB-t, azt meg annyira nem kultiválnám.

    VálaszTörlés
  7. Írtak róla a mákgubón és még Szigeti Ami is régebben.

    VálaszTörlés
  8. Megnéztem a mákgubót. Mondjuk nem vettem komolyan,mikor írtátok, mert nem feltételeztem, hogy ilyen idióta névvel létezik weboldal, ami nem valami titkos droghálózathoz tartozik :-). Sokkal okosabb nem lettem. Főleg, mert ezek megint a szokásos ha akarom így értelmezem, ha akarom úgy értelmezem szabályok, amiket te így gondolsz, meg én is, aztán az APEH meg majd inkább másképp gondolja. AZ a lényeg, hogy ne úgy, ahogy te és bele lehessen kötni. Lehet, hogy paranoid vagyok a bürokratákkal szemben, de lábrázást kapok már a gondolattól is, ha bármilyen hivatalt meg kell közelítenem 1 km-es körzetben.

    VálaszTörlés
  9. Ehun van ni Margit olvasgass vagy olvastasd:-D
    http://makgubo.hu/

    Vagyik benne sok okosságosság ....

    VálaszTörlés
  10. egyébként nem értem, hogy a néni miért tiltakozott, mert épp most van előttem egy 7-es adószámú egyén által kibocsátott számla, amin Vesszőáru a megnevezés.
    Ergo: ő sem csak szolgáltat

    VálaszTörlés
  11. Jaj, de örülök, hogy rád találtam! Rég röhögtem ekkorát. :D
    Remélem, megoldódik a gondod! Szarvasmici is írt valamikor tavasszal az igénylés menetéről, szerintem teáor számot is.

    VálaszTörlés
  12. Na, válaszolt az adószakértő.
    Ideírom a teljes választ, bár benneteket, bennünket, igazából csak az utolsó megoldás érdekel. Ugyanis az apeh-osnak nem volt igaza, hogy elhajtott :)

    1. A kiscsoport tagjai közül egy ember váltsa ki az egyéni vállalkozóit, melynek a költségeit közösen vállalnák és igy számlázhatnának. Feltételezem, hogy a kiscsoport tagjainak van főállása, vagy esetleg nyugdijasak és hobbiból csinálják a tevékenységet, akkor ebben az esetben nem nagy anyagi vonzata van a vállalkozóinak.

    2. Van a környezetükben olyan EVA- bevételi nyílvántartást vezető egyéni válalkozó vagy Bt, akivel szerződést kötnének és annak a neve alatt számláznának és 25+1 %-ot minden termék bevétel után megfizetnék Neki. (esetleg némi jutalék vagy 1-1 termék felajánlása még bejöhet)

    3. Az önálló tevékenységre kiváltott vállalkozói ténylegesen megfelelhet, helytelen tájékoztatást adott az APEH , mert művészeti tevékenységre ki lehet váltani az adószámot és az Ön által irt tevékenység az egyéb művészeti tevékenységbe belefér, de ebből a vásárlónak le kell vonnia a SZJA-t, bár azt át is vállalhatják (ebben az esetben a vásárlónak ki kell adni a nyilatkozatot a számlával együtt). Ebben az esetben vagy a 25 %, vagy az összevonandó jövedelem szerint kell adózni.

    VálaszTörlés
  13. Polly ezzel sem vagyunk sokkal beljebb, mert , hogy az a cél, hogy a vállalkozóit elkerüljük. Magánszemélyként szerettem volna egy 7-es adószámot, mint pl az, aki magántanűr, vagy kiadja a lakását.

    VálaszTörlés
  14. a 3. pontban a 7-es adószámról ír :)csak ez a 7-es adószám hivatalos megfogalmazása :)

    VálaszTörlés

Köszönöm, ha megtisztelsz a véleményeddel:-).